„Pozor by si lidé měli dávat už v pondělí. Teploty by dokonce mohly překonat dosavadní rekord, který se pohybuje kolem dvaatřiceti stupňů Celsia. V pondělí by mohly vystoupit až na třiatřicet stupňů," upozornil Peter Hruška z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Nejtepleji by mělo být podle Hrušky ve středu. „Očekáváme až čtyřiatřicet stupňů, předpověď ale ještě zpřesníme," informoval meteorolog.

Velmi horké počasí dělalo o víkendu problém jihomoravským záchranářům. Ti museli zvlášť v sobotu vyjíždět k rekordnímu počtu případů. „Řešili jsme celkem 261 případů. Tolik jich bylo naposledy prvního ledna 2010. Kromě úrazů a dopravních nehod jsme zaznamenali i větší počet kolapsů z horka," konstatoval mluvčí jihomoravských záchranářů Radek Turin.

Meteorologové vydali před nadcházejícími horky dokonce výstrahu, která platí do dnešního odpoledne. „Je to jen ale nejnižší stupeň," uklidnil Hruška.

Dodal, že lidé by měli počasí přizpůsobit svůj režim. „Důležité je hodně pít a hlavně kolem poledne pokud možno nechodit moc ven. Děti a starší a nemocní lidé by se neměli moc namáhat," vyjmenoval rady meteorolog.

Příliš teplé počasí nesvědčí například třiadvacetileté Veronice Zapletalové z Brna. „Chtěla jsem se o tomto víkendu učit na státní zkoušky na balkóně. I ve stínu slunečníku je ale venku takové horko, že jsem musela zůstat zavřená v bytě," posteskla si studentka.