Zároveň se těší z gripenů, jejichž přelety vše zahajují. „To je rachot. Už se však nemůžu dočkat na připravená akrobatická čísla,“ prozradil Zdeněk Šmucel, jenž vyrazil obdivovat letecké stroje z Hodonína.

Pestrý program teprve následuje. Dalším tahákem je představení Spitfire, který létal už za druhé světové války, a u fanoušků sklízí zasloužený potlesk.

Za několik málo chvil se na letiště snáší trojice parašutistů, mezi kterými se ukrývá i jedna žena. Po malé přestávce následuje dechberoucí akrobatický let bezmotorových kluzáku za doprovodu dojemné muziky. Po přistání pilotovi aplaudovalo celé obecenstvo.

Veteranfest ve Slavkově u Brna navštívilo přes deset tisíc lidí, kteří obdivovali celkem tisíc dvacet aut, motorek a dalších veteránů.
Největší sraz veteránů: tatra veřejné bezpečnosti i sto let stará elegance

Na závěr celého programu přichází na scénu Martin Šonka, který návštěvníkům představuje kousky, na které budou vskutku ještě dlouhou dobu vzpomínat. Jen dokazuje, že před pár dny po právu vyhrál jeden z podniků Air Race v Budapešti. „Neskutečné, co ten člověk předvádí. Jak kdyby to pro něj nebyla žádná námaha. Zaslouží si obrovský respekt. Neměla bych odvahu s ním sednout do letadla,“ komentuje Lucie Kopečná.

Tisíce diváků hleděly k obloze a vychutnávají si jeho show, ve které se skrývaly střemhlavé lety, výkruty, zvraty, vývrtky, lety na zádech nebo stopka na místě. Celkem nabízí desetiminutové představení, které si sám z pilotní kabiny komentuje. „Pro obyčejného člověka by to byl nemožný úkol, pro něj je to hračka, i když musí pracovat v extrémním přetížení,“ zmiňuje u zábradlí Martin Václavík.

Anna Jarošová oslavila v břeclavském Domově seniorů stoleté narozeniny.
Recept na dlouhověkost? Bůček, škvarky a denně polévky, říká stoletá oslavenkyně

Po celou dobu, co si také návštěvníci stroje prohlížejí, stále mačkají spoušť u vystavených letounů kluzáků, vrtulníků nebo dalších ultralehkých letadel.