Kvůli zakalené čočce viděla jako přes špinavé sklo. Helenu Zbořilovou postihl už podruhé šedý zákal. „Operace jsem se nebála, trvá chviličku. Navíc jsem si nechala implantovat dioptrické čočky, takže brýle už zůstanou navždy v šuplíku. Má to jen dvě nevýhody. Při pohledu do zrcadla nejsem už tak krásná a doma mám nepořádek,“ smála se žena z Velkých Opatovic na Blanensku. 

Šedý zákal odoperovali podle nejnovějších statistik předloni čtrnácti tisícům Jihomoravanů. Právě tato nemoc patří mezi nejčastější příčiny oslepnutí. Problém odstraní jedině operace a postižení s ní podle odborníků nesmí otálet. „Čím déle se nechává šedý zákal zrát, tím hůře postižený vidí a tím více ultrazvukové energie je třeba vynaložit na odstranění zkalené čočky z oka,“ uvedla primářka oční kliniky Neovize v Brně Šárka Skorkovská. 

Ztvrdlou čočku je lepší operovat pomocí laseru. „Paprsek nařízne pouzdro oční čočky na několik kousků. Lékař pak zakalenou čočku vysaje a nahradí ji novou,“ přiblížila Skorkovská.

Ilustrační fotografie.
Místo vrácení peněz dvacet ran nožem. Od soudu dostal třináct a půl roku vězení

Pacient se při operaci může zbavit nejen zákalu, ale i dioptrií. „Stačí vybrat čočku, která bude nejvíce vyhovovat životnímu stylu pacienta. Trifokální čočky mohou zcela nahradit brýle,“ uvedla za kliniku Almíra Pitronová. 

Operace trvá zhruba deset minut. Zdravotníci umrtví pacientovo oko pomocí kapek, takže nic necítí. Navíc mu čočka zůstane natrvalo.

Mnohem nebezpečnější je zelený zákal neboli glaukom. Zákeřná nemoc, kterou podle statistik odoperovali v roce 2017 dvanácti stům Jihomoravanů, totiž nemá žádné příznaky. Odumírají při ní vlákna zrakového nervu, jejich poškození je nevratné. Léčit ho lze očními kapkami, laserovým a chirurgickým zákrokem. „Zelený zákal nelze vyléčit, je možné pouze zastavit či zbrzdit jeho postup. Jeho hlavním příznakem bývá vysoký nitrooční tlak, který změří pouze oční lékař. Proto je důležité chodit na preventivní prohlídky,“ vyzvala Skorkovská. 

Nutnost brzkého objevení choroby si uvědomují i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. „Až polovina lidí o nemoci ani neví. Než člověk cokoli zpozoruje, může přijít až o čtyřicet procent zraku,“ varovala mluvčí Petra Veselá. 

U příležitosti světového týdne zeleného zákalu uspořádali u svaté Anny posedmé Glaukomový den. Už zítra od osmi ráno do dvou odpoledne tam zájemcům zdarma změří nitrooční tlak. Přijít může kdokoli, není potřeba doporučení lékaře. „Procedura je bezbolestná, rychlá a umožňuje odhalit nejčastější typ zeleného zákalu,“ přiblížil primář Oddělení nemocí očních a optometrie ve svatoanenské nemocnici Lubomír Hanák. 

Ilustrační foto.
Zatýkání na radnici: koalice na Brně-středu zůstává, ANO ztratí odbor investic

Zelený zákal je zákeřný v tom, že i člověk s výrazně zúženým zorným polem může mít ostrý zrak a nerozpozná nějaký problém. „Mozek se totiž takovému vnímání přizpůsobí. Při zhoršení nemoci však přichází výpadky vidění, což může skončit slepotou,“ řekla Pitronová. 

Nemoc trápí děti i dospělé. „Vrozený glaukom se rozvíjí v prvním roce věku. Postižené oko slzí, je citlivé na světlo a rohovka je šedavě zakalená. Rozvoj zákalu může ovlivnit nejen dědičnost, ohroženější jsou jím i diabetici,“ vysvětlila Eva Jerhotová z oční kliniky DuoVize. 


HANA KOTOUČOVÁ 
MARTINA MORESOVÁ