Měla to být nečekaná otázka, ale nebyla. Ledničan Jaroslav Martinek se po ní jen usmál. „Kdy jsem naposledy poslal dopis se známkou? Ve středu," reagoval muzikant a podnikatel provozující lodní dopravu v zámeckém areálu 
v Lednici.

Stěžejními slovy hovoru byla právě poštovní známka zachycující zámek – opakovaně nejnavštěvovanější památku České republiky. Česká pošta ji vydala ve čtvrtek jako příležitostnou sérii. Cena jednoho kusu je šestnáct korun.

MNOŽSTVÍ: 375 TISÍC

Mluvčí pošty Matyáš Vitík Břeclavskému deníku Rovnost vzkázal, že autorem výtvarného návrhu je Jan Kavan. „Známka je v prodeji na filatelistických přepážkách a na vybraných poštách po celé České republice. Známka vychází v počtu tři sta sedmdesát pět tisíc kusů a vzhledem k tomu, že se jedná o příležitostnou poštovní známku, nebude nad rámec tohoto nákladu dotištěna," uvedl mluvčí.

Jedním se zájemců o její koupi je Ledničan Martínek, který je sběratelem historických pohlednic zachycujících zámek a blízké okolí. „Jsem příznivcem tradičních metod, takže třeba faktury týkající se kapely, v níž působím, posílám zásadně poštou. Známka zachycující zámek je chválihodný počin. Zatím ji nemám, používám tu s Večerníčkem," doplnil Martínek s úsměvem.

Ačkoliv nezasvěcený může jejich působení lehce přehlédnout, na Břeclavsku funguje silná komunita sběratelů.

PRVNÍ REPUBLIKA

Patří mezi ně například Břeclavan Zdeněk Filípek, jenž se zaměřuje především na známky z dob první republiky a rakousko-uherské monarchie. „Přesto vím, že známky zachycující místa v našem regionu v uplynulém desetiletí byly. Vzpomínám si na Valtice. Že by se objevilo něco z okresu, není až tak výjimečné," sdělil Filípek.

Filatelisté se pravidelně schází v břeclavském hotelu vlastněném předsedou klubu Josefem Bendlem. „Břeclav je v tomto silná," podotkl sběratel.

Zatímco pro některé nadšence jsou známky oblíbeným způsobem trávení volného času, jiní se jim věnují obchodně. Patří mezi ně i Filípek navštěvující aukce. „Jezdí na ně zapálení sběratelé nebo investoři. Pohybuje se v tom hodně peněz. Jde o docela velký byznys," dodal nadšenec.