Už pětatřicet let touto nemocí trpí také Jihomoravan Martin Bohůn. „Jsou to pro mě velké útrapy a bolesti, zejména kolen a kloubů, které nemoc postihla nejvíc. Pravidelně chodím na léčbu třikrát týdně. Zdravotní stav mi už ani nedovoluje například ve větším množství sportovat," poukázal hemofilik.

Podobných pacientů se léčí například ve Fakultní nemocnici Brno sto padesát, z nich zhruba tři stojí pojišťovny miliony ročně. „Ti pak potřebují jiné léky než běžní hemofilici. Jsou třeba pětkrát až desetkrát dražší. Navíc před rokem 1990 tady nebyla léčba hemofiliků na tak vysoké úrovni, a proto jsou lidé narození před tímto rokem často částečně invalidní," konstatoval lékař Petr Smejkal z oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice Brno.

Počty hemofiliků podle Smejkala ale nevzrůstají a v populaci je jich pořád stejně. „Léčí se pak i ve velkých okresních nemocnicích, u těch s opravdu těžkou hemofilií to ale možné není, musí dojíždět do Brna a podstupovat tu nejnákladnější léčbu," nastínil Smejkal.

Nejdražší pacienti v kraji za rok 20151. Muž z Břeclavi, 13 241 949 Kč, hemofilie
2. Muž z Brna, 8 037 690 Kč, závažná porucha krvetvorby
3. Muž z Brna, 6 813 215 Kč, hemofilie
4. Žena ze Znojma,
6 589 851 Kč, transplantace dřeně
5. Muž ze Znojma,
5 807 901 Kč, operace a transplantace srdce
Zdroj: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Hemofilie je dědičné onemocnění, kdy se daný gen, který ji způsobuje, přenáší z ženských přenašeček na chlapce. Projevuje se poruchou srážlivosti krve, tedy chorobnou krvácivostí. Výše nákladů na léčbu pak souvisí s množstvím speciálního léčivého přípravku, který hemofilici užívají. „Například operace, která by u jiného klienta byla banální, u těžkého hemofilika výrazně zvyšuje náklady na lék, který pacient bere, aby nevykrvácel z operačních ran," objasnil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Vůbec nejnákladnější pacient v České republice stál loni jejich pojišťovnu šestapadesát milionů korun, šlo právě o hemofilika, a to z Plzeňského kraje. Jihomoravský kraj drží s víc než třinácti miliony šestou příčku. „Zveřejněním těchto údajů chceme lidi informovat, že doktor není zadarmo a zdravotní péče je nákladná," nastínil Tichý.

Mezi podobně drahé pacienty se podle jejich loňských výsledků řadí na jižní Moravě kromě hemofiliků také třeba pacienti se závažnou poruchou krvetvorby, s cystickou fibrózou, ale i komplikované transplantace, třeba kostní dřeně u leukemie či náročných operacích srdce.

Údaje ostatních zdravotních pojišťoven na jižní Moravě hovoří podobně. „Významnou část peněz platíme právě centrům specializované péče, která zabezpečují v regionu léčbu vybraných onemocnění zvlášť nákladnými léčivými přípravky," poukázala například mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky Hana Kadečková.

Průměrné náklady na jednoho pojištěnce za loňský rok dosahují v jejich pojišťovně asi k dvaceti tisícům korun. „Velké náklady nám vznikly třeba u pacien-tů po transplantaci orgánů, a to ve výši až jedenácti milionů korun na jednoho pacienta, nebo u závažných metabolických onemocnění s náklady skoro šesti milionů na jednoho pacienta," upozornila Kadečková.