Dominanta vranovské přehrady, lávka přes Švýcarskou zátoku, je v havarijním stavu. Nesmí po ni přejet jediné policejní auto ani sanitka. Pouze složky integrovaného záchranného systému totiž mohly lávku pro pěší a cyklisty až do poloviny února oficiálně využívat.

Oznámení o havarijním stavu lávky rozeslal starosta Štítar Oldřich Veselý hasičům, policii i záchranářům. „Oznamujeme, že z důvodu havarijního stavu a nutné urychlené opravy je lávka až do odvolání pro všechna vozidla uzavřena,“ informuje v dokumentu, který má redakce Deníku Rovnost k dispozici, starosta Veselý s tím, že přístup na pláž je možný ze Štítar přes odbočku na pláž kudy běžně jezdí například turisté do kempu.

Most přes Švýcarskou zátoku na Vranovské přehradě.
Kráska mezi mosty se opět zaleskne. Opraví lávku přes Švýcarskou zátoku

Lávka z počátku devadesátých let minulého století nezaznamenala od svého vzniku žádnou větší opravu. Vlastník lávky, městys Štítary, prováděl jen běžnou údržbu. „Po letech jednání s krajem jsme až nyní díky rozhovorům s hejtmanem Bohumilem Šimkem dospěli k dohodě. Kraj nám přislíbil významnou peněžní podporu. Oprava má vyjít asi na sedmnáct milionů korun,“ řekl první muž Štítar s tím, že opravy by měly začít už letos v září.

„Hotovo by mělo být před hlavní turistickou sezonou 2019. Lávka je zatím pro pěší průchozí, měla by být i přes léto,“ dodal.

Pomoci peněžními příspěvky by mohli i podnikatelé na vranovské přehradě, ale také jednotlivci. Spolupodílet se na příspěvku na opravy hodlá i společnost Camping pláž. „Naše společnost poskytne řádově desetitisíce korun. Rád bych, aby se do podpory rekonstrukce zapojili všichni místní podnikatelé. Lávka je pro rozvoj turismu a pro pohyb turistů důležitá. Její oprava pomůže všem,“ konstatoval šéf Campingu pláž Pavel Svoboda.

Ilustrační foto.
Dodávka má najeto 600 tisíc, chybí jí maják. Hasiči dostanou peníze na nová auta

Dobu, kdy lávka ještě „švýcarák“ nepřeklenovala, pamatuje třeba znojemský rodák Aleš Matouš. „Když jsme se potřebovali večer dostat z hospody na hrázi do kempu, využívali jsme služeb mladých kluků, kteří nás za pětikorunu převáželi v loďkách. Pamatuji si, že kdo z nás už neměl ani vindru, dal nám triko, kalhoty a tenisky, a zátoku prostě přeplaval,“ vzpomněl Matouš.