Do areálu, v němž partnerky Alena Doležalová a Hana Polanská pěstují na sto sedmadvacet nejrůznějších odrůd chilli, dorazily stovky gurmánů. „Dobrý den, co tady máte nejostřejšího?“ ptá se hned u vstupu mladík v teniskách. „Carolinu!“ volá na něj s úsměvem od pultu, kde připravuje chutné burgery, Polanská.

Mladík, evidentně zaskočený její odpovědí, postupuje dál. Zřejmě ještě netuší, že spolumajitelka největší farmy na produkci chilli v České republice nemyslí žádnou drsnou dívku, ale Carolinu Reaper, tedy jednoznačně nejpálivější papričku na světě. „Chilli je naší závislostí. Dostalo nás nejen svojí chutí, ale především i z estetického hlediska. Každé jídlo nesmírně povznese a podpoří jeho chuť. Ale je to jako se vším – nesmíte být hr, ale užívat ho s rozmyslem, rozumem a hlavně postupně,“ vypráví návštěvníkům druhá z majitelek World of Chilli Doležalová.

Podivínští v sobotu dopoledne odstartovali jubilejní desátý ročník traktoriády Podivínský mazec.
Malotraktory rozburácely Podivín, soutěž sledovaly stovky lidí

Se svojí sklizní, která se ročně pohybuje mezi třemi až pěti tunami, zabírají dámy významnou část trhu v zemi. „Obrat spotřeby chilli v České republice je totiž skutečně jen v tunách. Papričky se používají jen velice málo. S naší produkcí tedy patříme mezi největší dodavatele. Vše ostatní je dovoz,“ říká Doležalová.

Mezi milovníky chilli patří i Lucie Molinková Lehká, která do Ladné zamířila s manželem. „Na dni otevřených vrat jsme vůbec poprvé. Upřímně jsme ani nevěděli, že se tady chilli pěstuje, přitom to sem nemáme daleko,“ usmívá se žena, která pokukuje po některých z asi dvou stovek ostrých specialit, jež majitelky z papriček připravují. Jsou mezi nimi kupříkladu i sladké džemy, zeleninové směsi, jednodruhové omáčky či zavařeniny.

Spolu s dalšími gurmány se dozvídá, že chilli patří mezi prvních deset nejzdravějších potravin na světě. „Není část těla, které by papričky nedělaly dobře. Jsou skvělé na trávení, kožní problémy, lupénku, ale i při dietě. Jsou také výborným regulátorem tlaku a využívají i v kosmetickém průmyslu,“ vyjmenovává Doležalová.