Podle náměstka hejtmana Stanislava Juránka navážou konkurzy na loňský rok, kdy rada vypsala sto padesát řízení na ředitelská místa. „Konkurzy se týkají ředitelů, kteří institut vedou déle než šest let," vysvětlil Juránek. Podle něj usedlo na místa ředitelů pětatřicet nováčků, zbytek ve funkci zůstal.

Rodiče se bouřili

Mluvčí kraje Jiří Klement uvedl, že zájemci na vypsané posty se můžou hlásit do 21. března. „Se jmenováním počítáme v červnu a květnu," dodal Klement.

Loňské konkurzy přinesly řadu komplikací. Proti výsledkům výběrových řízení se bouřili nejen studenti, ale i rodiče. Třeba kvůli jmenování nového ředitele na Gymnáziu Křenová, který v konkurzu skončil druhý, obsadili protestující budovu krajského úřadu.

Rodiče nesouhlasí ani s výběrem ředitelky mateřské školy U Lípy Svobody v brněnských Tuřanech. Minulý týden se proto uskutečnil už třetí konkurz. Rodiče protestovali ve dvou peticích. „Jde o výchovu našich dětí. Svěřujeme školce to nejcennější. Snad máme i právo mluvit do toho, kdo naše děti vychová," řekla matka Petra Širůčková.