Opatření zakazuje rozdělávání otevřeného ohně, kouření a používání pyrotechniky v místech se zvýšeným požárním nebezpečím. „To znamená v lesích a jejich blízkosti do padesáti metrů, v suché trávě a na zemědělských plochách,“ informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Dodal, že i oheň založený na bezpečném místě by lidé v těchto obdobích měli více hlídat.

Každý, kdo nařízení porušuje, se dopouští přestupku. Jak dlouho bude kraj pálení omezovat? „Rozhodnutí platí do odvolání,“ konstatoval mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.

Většina požárů trávy na jaře vzniká kvůli jejímu vypalování nebo pálení zahradního odpadu. „Velký vliv na to má ale suché počasí,“ uvedl Haid.

Velký nárůst

V únoru hasiči v kraji zasahovali u 167 požárů, z toho bylo 28 požárů lesa. „Od začátku března do konce minulého víkendu hasili 248 požárů, z toho v 160 případech šlo o požáry trávy. Jejich počet tedy mnohonásobně vzrostl,“ odůvodnil nařízení Haid.

Velkým rizikem je i rozšíření ohně do lesa. Stejně jako se to stalo ve středu odpoledne u Oslavan na Brněnsku. „Původně požár o rozloze padesát krát padesát metrů se přesunul i do přilehlého lesa, kde nakonec hořela plocha o velikosti dvě stě krát sto padesát metrů,“ uvedl Haid.

S požárem bojovalo od čtyř hodin odpoledne deset jednotek hasičů. „Po sedmé hodině se musely vystřídat, i když oheň lokalizovaly už v pět hodin,“ řekl Haid.

Hasiči totiž ještě dohašovali hořící pařezy a hlídali celý prostor. „Ke střežení požářiště tam jednotka zůstala až do rána. Po osmé hodině si les převzal jeho správce,“ informoval Haid.

Při požáru nevznikla žádná škoda. „Oheň se držel jen při zemi a lesem se prohnal rychle. Nestihl proto ničivě zasáhnout stromy,“ vysvětlil Haid.