Nejčastěji, celkem šestkrát, se s lidmi setkali Michal Horáček a Pavel Fischer. „Mně se zdá, že politický provoz, promiňte mi, není žádná věda,“ řekl v prosinci Fischer na debatě téměř všech kandidátů na Masarykově univerzitě v Brně.

Pouze jedenkrát navštívili Jihomoravský kraj Vratislav Kulhánek a Jiří Hynek. Oba přijeli do Brna jen na předvolební diskuzi s ostatními kandidáty.

Při debatě o vážných politických záležitostech došlo i na přiznání. „V Anglii jsem jednou zkoušel kokain,“ utrousil Petr Hannig na otázku, zda mají uchazeči zkušenost s drogami.

Jasno měli i v otázkách eura. „Je to nástup na potápějící se loď,“ konstatoval tehdy Jiří Hynek.

Ilustrační fotografie.
Za odevzdaný volební lístek získají lidé odměnu

Jediný uchazeč o post prezidenta, který se debaty nezúčastnil, byl současný prezident. Kraj ale za uplynulý rok procestoval dvakrát.

Svými bonmoty při nich nešetřil. „Každý, kdo má díru na zadku, si myslí, že rozumí ústavě,“ prohlásil v květnu. O čtyři měsíce později vyzval novináře, aby mu osahali nohu, jestli není umělá.

Při návštěvách se kandidáti vyjadřovali i k členství státu v Evropské unii. „Cesta, kterou se unie ubírá, ať už vědomě, či nedobrovolně, je dálnicí do pekel. Nepotřebujeme novou Evropu. Braňme tu starou,“ vyzval na prosincové konferenci v Brně Miroslav Topolánek.

Při cestách po kraji kandidáti navštívili i některé z místních společností. „Všude se pracuje a všude musí být ta práce dobrá. Dneska mě ve Znojmě zaučili v kontrole kvality záchodových mís,“ chlubil se v listopadu ve Znojmě.

Volby v Praze.
Jste nemocní a nejste schopni jít volit? Komise přijde za vámi domů