Byť má přírodu rád, protože je zodpovědný za chov ryb, kormorány rád nevidí. Řeč je o šéfovi jaroslavického střediska pohořelických rybníkářů Martinu Kozlíkovi. „To víte, že je nemám rád. Když takové hejno při podzimním tahu přiletí, je schopno denně napáchat škodu za přibližně dvacet tisíc korun. Jeden kormorán spořádá půl až tři čtvrtě kilogramu ryby a další poškodí," uvedl Kozlík.

Podle něj se mohou objevit už za měsíc. „V tom případě je budeme plašit a střílet přesně podle pravidel. Jsou to tažní ptáci a u nás se podle počasí objevují v říjnu či listopadu," přiblížil rybář.

Kormorán velký
je tažný pták z čeledi kormoránovitých. Plave na hladině, má dlouhý a na konci hákovitý zobák. Také se potápí a loví ryby. Plovací blána spojuje všechny čtyři prsty na noze. Hnízdo si staví na stromech v blízkosti vody. Hnízdí v koloniích. Rodiče krmí mláďata menšími rybami. V Česku již není kormorán zvláště chráněným druhem. Je chráněn v rámci obecné ochrany vztahující se na všechny druhy.

Kormoráni podle něj loví organizovaně. „Žerou nejvíc dravce jako candáty a štiky, kteří žijí v prostoru. Udělají rojnici a plácají křídly. Ryby naženou do rohu a tam je zmasakrují," dodal Kozlík.

Právě pro ochranu ryb a jiných volně žijících živočichů úřady nyní vydaly povolení k postupu proti kormoránům velkým. „Odchylný postup pro usmrcování kormorána velkého lze uplatnit ode dne vydání tohoto Sdělení," napsala v dokumentu, který je zveřejněný na úřední desce, vedoucí Odboru životního prostředí znojemské radnice Jana Stará.

Podle bioložky Lenky Reiterové ovlivní případný přílet kormoránů především počasí. „V zimě k nám přilétají zimovat ze Skandinávie. Intenzita jejich pobytu u nás záleží na tom, jak silná je zima. Kormoráni totiž loví v první řadě na stojaté vodě. Je-li mírná zima, jsou například na Nových Mlýnech či právě jaroslavických rybnících," přiblížila Reiterová.

Teprve až hladiny rybníků zamrznou, vydávají se kormoráni na řeky. „Přilétají pak do Podyjí, protože Dyje vlivem činnosti vranovské přehrady nezamrzá. Při tuhé zimě můžeme v oblasti Národního parku Podyjí napočítat stovky těchto ptáků," doplnila bioložka.

Omezování kormorána je podle odborníků motivované podnikatelskými zájmy vlastníků sádek a rybníků. „Tam totiž vznikají přímé škody na jejich majetku. Ryba v tekoucí vodě je totiž podle zákona věc ničí, protože se může volně pohybovat. Proto není možné vyčíslovat škody způsobené na rybách v řekách," dodala Reiterová.

Podle rybáře Oldřicha Tesárka loni kormoráni u Podhradí nad Dyjí hodně škodili. „Úplně tady vařila voda, když lovili. Letos jsem je ještě neviděl," uzavřel Tesárek.