Po šesté hodině navečer je celý Zelný trh modrobílý. „Podle našeho odhadu dorazilo asi dva a půl tisíce lidí. Očekáváme ale, že jak bude zápas postupovat, lidí bude ještě přibývat," říká před začátkem zápasu mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Před koncem první třetiny už hlásí, že počet fanoušků, kteří přišli podpořit hokejisty Komety, je asi tři a půl tisíce.

Hokejová extraliga - 1. finále: Třinec - Kometa Brno
Kometa ve finále ztrácí. Dostali jsme facku, řekl Čiliak po 5 obdržených gólech



První minuty zápasu jsou na náměstí tiché. Dva góly Ocelářů z Třince zanechávají na tvářích fanoušků zklamání. Gól Komety pár minut před koncem první třetiny ale atmosféru mění. „Gól," ozývá se řev na náměstí a do vzduchu stovky rukou zdvíhají šály s logem modrobílého týmu.

Na Zelném trhu se z gólu Komety raduje i fanoušek Jakub Ruč. „Do Třince je to daleko, tak jsme s kamarádem přišli sem. Kometě jsem na Zelném trhu fandil už loni, atmosféra je tady určitě lepší než doma nebo v nějakém podniku," říká Ruč. Výsledek zápasu tipuje na 4:2. Pro koho jiného, než pro Kometu.

Náměstí zůstává napjaté a tiché i po začátku druhé třetiny, která se nevyvíjí pro Kometu příznivě. Po třetím gólu Třince se z některých hrdel ozývají nadávky. „To otočíme, to otočíme," říká si tiše pro sebe žena s kšiltovkou a šálou Komety opodál.

Zahájení plavební sezony DPmB na Brněnské přehradě.
Lodě po zimě poprvé vypluly na Brněnskou přehradu. Cestující svezly zadarmo



Když hokejisté Komety svádí boje u branky Třince, náměstí začíná ožívat. Lidé tleskají, křikem si žádají gól. „Pojďme hoši, dáme gól," zpívají někteří.

Tomáš Veselý sleduje zápas na Zelném trhu s rodinou. Nejraději by Kometu podporoval přímo v Třinci. „Bohužel nám to nevyšlo pracovně a také lístků bylo málo, jinak bychom samozřejmě fandili na stadionu. Ale přišli jsme alespoň sem. Příští týden bychom ale chtěli jít do Ronda," zmiňuje muž.

Stále doufá v otočení zápasu v prospěch modrobílých hráčů. „V některých chvílích máme převahu, v některých je ale dnes Třinec výrazně lepší," kroutí hlavou.

Slovácko (v bílém) proti Zbrojovce
Zbrojovka spadla po prohře až na úplné dno. Chybí tomu koule, říká Vraštil

Na začátku třetí třetiny už by se dalo napětí krájet. Na většině tváří už je vidět zklamání. Zvuk bubnů a občasný pokřik se ozývá už jen od nejskalnějších fanoušků v části náměstí u pódia.

Když dává Třinec pátý gól, desítky lidí dokonce hromadně z náměstí odchází. „Tohle je nanic, dnešek byl fakt slabota," komentuje jeden z odcházejících mužů. Zbytek jeho skupiny odpovídá bručením i nadávkami.

Poslední dvě minuty zápasu už je náměstí úplně tiché. Jenom jdyž se strhne mezi hokejisty rvačka, někteří fanoušci na Zelném trhu zvedají bojovně ruce. Jakmile zápas skončí, většina zklamaných lidí rychle odchází.

Pokřik Kometa, Brno na závěr už křičí jenom pár nejvěrnějších.

Ilustrační foto
Elektromobil bez šťávy? Řidiči si jej mohou dobít i u cizích lidí doma