Se zkrácenou či vůbec žádnou otevírací dobou knihoven se potýkala třeba studentka Lucie Štěpánková. „Chtěla jsem začít se psaním bakalářské práce dřív než se začátkem školního roku. Obešla jsem většinu knihoven a měly buď zavřeno, nebo neměly potřebnou literaturu,“ postěžovala si.

Se začátkem semestru se otevírací doba vrací k běžnému provozu. „Od třetího září bychom měli mít běžně otevřeno. Začneme hned účastí na Prvákovinách, kdy novým a zahraničním studentům představujeme třeba systém vyhledávání,“ uvedla Petra Georgala z knihovny Právnické fakulty Masarykovy univerzity, kde měli celý srpen zavřeno.

Ilustrační foto
Připojení k internetu? Většina obyvatel kraje má problémy

Pro návštěvníky na začátek roku chystají lákavý program i jinde. „S výstavou Kuk se příchozí vydají na dobrodružnou výpravu do světa viditelného pouhým okem až k částicím menším než atom. Součástí výstavy je také první stolní elektronový mikroskop,“ popsala Hana Laudátová z Vida centra.

Moravská galerie má celý rok otevřeno stejně, na novou sezonu se ale připravují i tam. Chystají výstavu brněnské umělkyně Inez Tuschnerové. Spolupracovala s divadly a věnovala se technologii art protis, která získala československý patent. Výstavu mohou lidé navštívit od 13. září v Pražákově paláci. V Místodržitelském paláci později představí moderní umění výstavou Josefa Šímy.

Novou sezonu zahájí také brněnské vily. Třeba do vily Tugendhat už ale zájemci stihli vykoupit téměř všechny vstupenky až do konce roku. „Návštěvníci se tam podívají prostřednictvím akcí, třeba v září se připojujeme k Iconic Houses Tour, díky které Brno navštíví historik Tim Benton,“ podotkla ředitelka vily Iveta Černá.

Úplně z jiného důvodu se návštěvníci nedostanou do brněnské hvězdárny. Celé září je tam zavřeno. „V sále digitária rozmísťujeme nové projektory a instalujeme pohodlnější sedačky,“ zdůvodnil ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Hvězdárnu otevřou až s letošní Nocí vědců, která připadá na 5. října. Od stejného data také začnou promítat trojrozměrně. Návštěvníci si při promítání nasadí speciální brýle, v koordinaci s projektory budou zakrývat střídavě pravé a levé oko.

Strážníci kontrolují vjezd aut do ulic, kde od prvního září platí systém rezidentního parkování. Využívají u toho tablet se speciální aplikací.
Rezidentní parkování v Brně začalo. O víkendu bez kontrol
Chystané dopravní značky v nových parkovacích zónách v Brně - Zelný trh.
Revoluce v Brně: rezidentní parkování přichází