Zájem o nemocniční kaplany mezi pacienty roste. Není jich ale dostatek, aby na odděleních působili trvale.

Pokyn je první zákonné ukotvení kaplanské služby. Dosud podle předsedy Asociace nemocničních kaplanů Vítězslava Vursta záležela jen na názoru vedení nemocnic. „Doufáme, že díky němu nebudou do nemocnic jen docházet, ale stanou se součástí. Vnímáme, že jsme v kaplanské péči stále na začátku,“ prohlásil.

Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX) v bohunickém kampusu do dvou let vybuduje novou biobanku.
Univerzita kvůli výzkumu zbuduje biobanku. Do studie už teď zapojí těhotné ženy

Metodický pokyn upravuje také podmínky vzdělávání nemocničních kaplanů. Zájemci musí mít teologické vzdělání na magisterském stupni a absolvovat kurz. „O vzdělání kněžích je mezi mladými lidmi zájem, pro práci v nemocnici ale nejsou vždy hned po škole vhodní. Je psychicky náročné pomáhat třeba umírajícím, navíc často ještě nemají dostatek životních zkušeností, aby lidem radili,“ zmínil brněnský kněz Leo Zerhau, jehož služby nabízí většina nemocnic ve městě.

Kaplani v Brně
- do brněnských nemocnic dojíždí tři kněží a čtyři pastorační asistentky
- pacientům nabízejí mše, duchovní péči, ale často také rozmluvu nad obyčejnými starostmi
- podle pokynu ministerstva musí mít magisterské teologické vzdělání a kurz

V Brně pacientům pomáhají tři katoličtí kněží a čtyři asistentky. „Ideální by bylo být součástí týmů na odděleních, není nás ale dost. Přitom zájem o služby je mezi pacienty je velký. Vyžadují nás častěji i lidé, co nejsou nábožensky založení. Svěřují se nám s různými problémy,“ řekl Zerhau.

Brněnské nemocnice se shodují, že stížnosti na nedostečnou duchovní péči nemají. Kaplani dochází za pacienty na požádání. „Na všech odděleních máme kontakty na zástupce Brněnského arcibiskupství. Otec Zerhau nebo asistentka k pacientům přijde, kdykoliv o ně lidé projeví zájem,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Petra Veselá.

Pacientům nabízejí nemocnice i pravidelné mše nebo místnosti k meditaci. „Na všech našich pracovištích máme kapli,“ sdělil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Duchovní služby podle mluvčí Masarykova onkologického ústavu Zuzany Joukalové vyžadují nejčastěji věřící lidé. „Nabízíme i kontakty na jiné církve, než katolickou,“ dodala.

Obrovská stavba připomínající lešení poutá na Moravském náměstí pozornost kolemjdoucích Brňanů. V těchto dnech získává konečnou podobu. V pátek příští týden v ní slavnostně zahájí letošní ročník festivalu Meeting Brno.
Německý dům se vrátil. Připomíná jej stavba jako obrovské lešení