Řada lidí na sociální síti příspěvek zastupitele hodnotila jako rasistický či netolerantní. „Nejedná-li se o zvláštní formu vtipu, je mi vás zcela upřímně líto,“ odpověděl na příspěvek Lukáš Novosad z Brna.

Distancoval se od něj i místostarosta a bývalý stranický kolega ze sociální demokracie Jiří Janda. „Asi se snažil ukázat v předvolebním boji, což nebylo vydařené. S něčím takovým nemůžu souhlasit ani to obhajovat. Ještě to budeme řešit v koalici,“ vyjádřil se Janda.

Jako snahu získat laciné politické body vidí Sedlačíkův příspěvek i Petr Baláž, který sleduje jednání hodonínských zastupitelů. „Kdyby nebyl v Řádu národa, tak to snad ani nezveřejní. Čekám, kdy to smaže,“ podotkl Baláž.

Sedlačík procházejícího se muže potkal v centru Hodonína, vyfotil ho a snímek dal s popiskem na Facebook. „Ptal jsem se urostlého černocha, co tu dělají, odkud jsou a jestli jsou muslimové. Zároveň nechápu lidi, kteří si jich nevšímají a pomalu si zvykají,“ napsal Sedlačík v příspěvku na sociální síti.

Svoji reakci Deníku vysvětlil tím, že má obavy o své blízké. „Když mi říkal, že pochází z Německa, původně z Nigérie a mluví lámaně anglicky, to pro mě bylo dost divné,“ reagoval.

Následně telefonoval strážníkům, aby jej legitimovali. „Zavolal na služebnu, podnět občana jsme jeli prověřit, ale nikoho jsme nezastihli. Vysvětloval jsem, že nemůžeme někoho kontrolovat, když nejedná protiprávním způsobem,“ sdělil ředitel hodonínské městské policie Jindřich Vašíček.

Výstava ve strážnickém muzeu zavede na bojiště první světové války i dobovými zbraněmi, uniformami, zborovskou půdou nebo kulometným hnízdem.
Hrdinové od Zborova. Výstava připomíná osudy vojáků v československých legiích