Na druhou stranu podotkl, že horší silnici druhé třídy na Vyškovsku nezná. „Je zalátovaná po malých opravách, těžké kamiony do ní vyjezdily prohlubně. Když jedu, je to jako po tankodromu. Takže opravu vítám, jen doufám, že se rozumně vyřeší uzavírky,“ uvedl.

Vedoucí vyškovských silničářů Richard Pokorný ujistil, že se na zhruba pět a půl kilometru dlouhém úseku počítá jen s částečnými uzavírkami. „Tedy po polovinách tak, aby byla zajištěná obslužnost sousedních obcí a průjezd autobusů a složek záchranného systému. Dopravu budou řídit kyvadlově semafory,“ přiblížil Pokorný.

Marica Svobodová se stala podnikatelkou roku 2017 ve Vyškově. Její obchod s výtvarnými potřebami najdou návštěvníci již dvanáct let na náměstí.
Podnikatelka roku z Komořan: Obchod mám díky lásce k malování

Přesto se dá předpokládat, že řada řidičů bude uzavírku objíždět buď po dálnici D1 nebo okolními vesnicemi. Zvýšený provoz se tak nevyhne třeba Lulči. „Nadšení nejsme, znamená to vyšší prašnost i zátěž pro cesty. Chápeme však, že se silnice opravit musí a nezbývá, než to vydržet,“ okomentoval starosta Adam Majchrák.

S vyšším provozem počítají i v Tučapech. „Do obce se dostaneme bez problémů, rekonstrukce navazuje na předcházející až za vesnicí. Lidé se ale budou snažit úsek objet,“ uvedl starosta Tučap Miloslav Brandýs.

Práce začnou za několik málo týdnů. „Předpokládáme, že v druhé polovině září nebo na začátku října,“ doplnil Pokorný s tím, že přesnou podobu uzavírky vyřídí zhotovitel dle podmínek policie a vyškovského odboru dopravy.

Vstupní hala na vlakovém nádraží v Blansku.
Nádraží v Blansku: opraví střechu i vstup

Na provozu ve Vyškově by se podle vedoucího odboru Petra Buchty neměla rekonstrukce zásadně podepsat. „Je jedno, odkud lidé přijíždí, zda z dálnice nebo ze silnice II/430,“ řekl Buchta.

Součástí stavby bude výměna asfaltu a s tím spojené opravy trhlin. „Upravíme také autobusové zálivy, propustky a sjezdy. Kolem silnice postavíme opěrné zdi, obnovíme příkopy a svahy,“ popsal Pokorný.

Stavba bude dokončená do sedmi měsíců od zahájení. Podle odhadů vyjde na třiasedmdesát milionů korun bez daně. Část z toho pokryje dotace.

Míst s omezeními přibude, začnou další opravy silnic

Vyškovsko, Blanensko – Řidiče na Vyškovsku i Blanensku čeká na podzim hned několik dopravních omezení. Kvůli rekonstrukcím silnic. „V Holubicích u tamního kopce se opravy dočká silnice I/50. Za šest milionů korun. Práce začnou v září a skončí nejpozději za dva měsíce,“ informoval Václav Rajchot z brněnského Ředitelství silnic a dálnic.

Auta budou v úseku, kde se už teď tvoří kolony, jezdit jen po jedné polovině silnice. „Na tyto opravy navážeme opravou silnice I/50 na obchvatu kolem Slavkova u Brna. Za šestnáct milionů korun. Na řidiče čeká omezení vždy v jednom jízdním pruhu,“ dodal Rajchot. Auta jedoucí od Uherského Hradiště budou podle něj muset jet přes město. Práce potrvají několik měsíců.

O opravách
· Už za několik dnů začne rekonstrukce silnice I/50 u kopce v Holubicích.
· Do opravy obchvatu ve Slavkově u Brna se dělníci pustí v říjnu.
· Od pondělí začne oprava průtahu přes Jedovnice
· Na řidiče čekají dopravní omezení.

Chystá se také oprava silnice mezi Pustiměří a Drysicemi. Začne na přelomu září a října, hotovo má být na konci listopadu.

Už za pár dní se dělníci pustí do opravy silnice pod kostelem v Adamově na Blanensku. Dopravu tam budou řídit semafory.

V neděli se pak dočká zprůjezdnění opravovaný úsek mezi Jedovnicemi a Kotvrdovicemi. „Hned od pondělí se pustíme do prací na průtahu přes celé Jedovnice. Potrvají dva měsíce. Přes místo se bude jezdit kyvadlově a přes semafory. Oprava vyjde na osmnáct milionů korun,“ shrnul vedoucí blanenské Správy a údržby silnic Miloš Bažant.

Další opravu mají silničáři v plánu na silnici mezi Rudkou a Sulíkovem.

Ilustrační foto.
Čtyři obce společně pořídí kompostéry. Lidé je dostanou ještě v září