Provozovnám se závadnými vzorky zakázali inspektoři používat zmrzlinové stroje. „Než je dostanou zpět, musí je zkontrolovat odborníci v laboratořích,“ řekl mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Další vzorky inspektoři analyzují.

Nejčastěji ve zmrzlinách odhalili některé bakterie. „Malé množství těchto bakterií se běžně vyskytuje ve vodě i v lidském střevě, jen část z nich je škodlivá. Oslabeným jedincům nebo dětem však můžou způsobit střevní potíže,“ vysvětlil ředitel odboru hygieny výživy z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Milan Šles. Výskyt mikroorganismů podle něj znamená, že pracovníci při výrobě zanedbávají hygienu.

Ilustrační foto
Pěší uskakují, příroda dostává zabrat. Neukáznění cyklisté ničí jižní Moravu

Zdravotní problémy podle hygienika působí také alergeny. Zmrzlináři musí uvádět, které se v pochoutkách nachází. „U zmrzlin se nejčastěji jedná o mléko. Lidem, kteří jsou na něj alergičtí, po požití způsobuje průjmy a zvracení,“ upřesnil Šles.

Zákazník od oka špatnou zmrzlinu nepozná. „Neodhalí to ani z konzistence. Lidé se tedy musí řídit tím, zda provozovatel stánek nebo cukrárnu udržuje v čistotě. Důležité také je, jestli má obsluha pracovní oděv a rukavice, používá kleště a ubrousky,“ vysvětlil Šles.

Ilustrační foto.
Přes čtvrt miliardy. Díky penězům od státu opraví krajští silničáři i osm mostů

Pro zmrzlináře Patrika Helána je podle jeho slov splnění norem priorita. Provozuje zmrzlinový kiosek v brněnských Řečkovicích. „Inspekce nás navštěvuje každoročně, problémy jsme nikdy neměli,“ ujistil.

Na zmrzliny si dává pozor Natálie Marková. „Zmrzlinu mám ráda. Párkrát už mi z ní ale bylo nevolno. Vždy chci vědět, jaké ingredience v kornoutku mám,“ řekla.

IVA KOVAČIČOVÁ