Provozovnám se závadnými vzorky zakázali inspektoři používat zmrzlinové stroje. „Než je dostanou zpět, musí je zkontrolovat odborníci v laboratořích,“ řekl mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Další vzorky inspektoři analyzují.
Nejčastěji ve zmrzlinách odhalili některé bakterie. „Malé množství těchto bakterií se běžně vyskytuje ve vodě i v lidském střevě, jen část z nich je škodlivá. Oslabeným jedincům nebo dětem však můžou způsobit střevní potíže,“ vysvětlil ředitel odboru hygieny výživy z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Milan Šles. Výskyt mikroorganismů podle něj znamená, že pracovníci při výrobě zanedbávají hygienu.
Zdravotní problémy podle hygienika působí také alergeny. Zmrzlináři musí uvádět, které se v pochoutkách nachází. „U zmrzlin se nejčastěji jedná o mléko. Lidem, kteří jsou na něj alergičtí, po požití způsobuje průjmy a zvracení,“ upřesnil Šles.
Zákazník od oka špatnou zmrzlinu nepozná. „Neodhalí to ani z konzistence. Lidé se tedy musí řídit tím, zda provozovatel stánek nebo cukrárnu udržuje v čistotě. Důležité také je, jestli má obsluha pracovní oděv a rukavice, používá kleště a ubrousky,“ vysvětlil Šles.
Pro zmrzlináře Patrika Helána je podle jeho slov splnění norem priorita. Provozuje zmrzlinový kiosek v brněnských Řečkovicích. „Inspekce nás navštěvuje každoročně, problémy jsme nikdy neměli,“ ujistil.
Na zmrzliny si dává pozor Natálie Marková. „Zmrzlinu mám ráda. Párkrát už mi z ní ale bylo nevolno. Vždy chci vědět, jaké ingredience v kornoutku mám,“ řekla.
IVA KOVAČIČOVÁ