Konkrétní čísla ale zatím neznají.„Vypadá to, že nějaká lůžka budeme muset opět zrušit. Přesný počet nedokážu zatím říct, s pojišťovnami teprve jednáme," sdělil například ředitel brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal.

Návrhy na další omezení dostala i brněnská svatoannenská nemocnice. „Jeden předložil kraj a všeobecná zdravotní pojišťovna, druhý ministerstvo zdravotnictví. Požadavky na rušení lůžek a jeho dopad na činnost nemocnice zatím nechceme zveřejňovat. Bylo by to zavádějící," sdělila mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Nespokojenost panuje také v hodonínské nemocnici. „Všeobecná zdravotní pojišťovna na nás tlačí, abychom rušili další lůžka, i když tento tlak není tak velký, jako byl dřív," tvrdí ředitel nemocnice Antonín Tesařík. Loni tam ubylo čtyřiadvacet lůžek. Nyní jich má nemocnice dvě stě. „Odmítám jakoukoli další redukci. Lůžka jsou plně vytížená. Dostali jsme se na nejnižší možnou hranici. Musíme držet určitou kapacitu volných lůžek pro nepředvídatelné případy, jako je třeba hromadná dopravní nehoda nebo epidemie," vysvětluje Tesařík.

Podle kraje se žádné další velké snižování lůžek nechystá. To loňské vycházelo z memoranda uzavřeného krajem, ministerstvem zdravotnictví, Svazem zdravotních pojišťoven České republiky a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. „Cílem bylo zefektivnit síť lůžek. Důležité bylo zachovat například oborovou a geografickou dostupnost. Nyní už se s dalším rušením nepočítá," uvedl krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Snižování počtu lůžek přesto připustil. „Záleží totiž i na jednání zdravotních pojišťoven s nemocnicemi. V žádném případě ale neplánujeme uzavření některé z nemocnic," upozornil Ryšavý.

Podle Svazu zdravotních pojišťoven České republiky bude seznam nemocnic, se kterými už jsou jednání u konce, zveřejněn třicátého června. „Cílem není prosté matematické snížení počtu lůžek, ale optimalizace počtu lůžek vedoucí ke zvýšení kvality a bezpečí poskytované zdravotní péče," tvrdí tajemnice svazu Vladimíra Těšitelová.

Všeobecná zdravotní pojišťovna pouze potvrdila, že nyní jednají se všemi nemocnicemi v Jihomoravském kraji. „Písemně zatím žádná smlouva uzavřena nebyla. Všechny nemocnice mají podepsané platné smlouvy do konce roku 2012, což představuje dostatečný časový prostor pro uzavření nových smluv," upozornila mluvčí Marcela Kvapilová.

Počty lůžek

- v Jihomoravském kraji nyní celkem 6500, loni zrušeno 563
- Fakultní nemocnice u svaté Anny nyní 964, loni zrušeno 51
- Fakultní nemocnice Brno nyní 1935, loni zrušeno více než 100
- Úrazová nemocnice nyní 182, loni zrušeno 9
- Nemocnice TGM Hodonín nyní 200, loni zrušeno 24