Lidé posílali na krajský úřad elektronické žádosti, do pěti dnů je nutné dodat papírové podklady. "Za prvních 30 minut úředníci zaregistrovali 300 žádostí. Kolem poledne jich bylo 600. Na dotaci dosáhne asi 400 zájemců, proto zbytek dáváme do zásobníku. Je totiž možné, že žadatelé od smlouvy odstoupí, a to jak v první, tak druhé výzvě," uvedla Windová.

V první výzvě kraj rozdělil mezi 720 žadatelů přes 82 milionů korun. "Do konce října měli povinnost uvést kotle do provozu a nyní mají ještě deset dnů na to, aby doručili finální vyúčtování. Úředníci také provedou kontroly u pěti procent nových kotlů," uvedla Windová. Jihomoravský kraj podle ní příští rok požádá o další peníze na kotle, které rozdělí mezi obyvatele.

Cílem dotací na výměnu kotlů je snížit emise z lokálního vytápění. Na jižní Moravě je kolem 25.000 domácností se starými kotli. Kraj získal z ministerstva životního prostředí v první výzvě kolem 130 milionů korun, které se rozhodl rozdělit ve dvou výzvách. Vyměnit by se za ně mělo minimálně 900 kotlů. Ministerstvo všem krajům rozdělí ve třech výzvách devět miliard korun. Ve všech třech kolech může Jihomoravský kraj získat kolem 400 milionů korun, za které by se mělo vyměnit zhruba 3000 kotlů.