Dobré levné jídlo, které by si v jídelně dopřál důchodce ve Vyškově za padesát korun? To je pro nejstarší obyvatele města problém. Ještě před třemi lety měli možnost stravování v Moravské jídelně, od doby, kdy její provozovatelka sama odešla do důchodu, lidem nezbývá, než chodit si pro levné obědy do školních jídelen.

O problému diskutovali s důchodci představitelé města. „Být závislý na polotovarech a polévkách ze sáčku je strašné. My si nemůžeme dovolit jít do restaurace a nemáme ani stravenky. Potřebovali bychom lidovou jídelnu nebo něco podobného, kam důchodci mohou jít na lehké jídlo za padesát, šedesát korun,“ uvedl na setkání starší muž, který se představil jako Kratochvíl.

Ilustrační foto
Válka taxikářů? Křik, zničená reklama nebo volání prázdných jízd

Podle starosty Vyškova Karla Jurky je nejlepší možností pro seniory využít služeb školních jídelen. „Mnoho důchodců to tak dělá, oběd stojí asi třiapadesát korun,“ řekl starosta.

Místostarosta Josef Kachlík navázal vyjádřením, že on sám obědvá například na Základní škole Tyršově velmi rád. Senior Kratochvíl se ale důrazně ohradil. „Podle mne je nedůstojné, abych běhal třeba v mrazech s ešusem do jídelny a doma to znovu ohříval,“ řekl.

Vedoucí jídelny na Základní škole Tyršově Jiřina Dvořáčková reagovala s tím, že senioři mají možnost sníst obědy přímo na místě. „Mají na to sice kratší dobu než děti, ale vyhradili jsme pro cizí strávníky stoly,“ naznačila.

Ilustrační foto
V Bučovicích postaví nový domov důchodců

Problém je ale spíše s množstvím zájemců o obědy. „Máme přes sto cizích strávníků. Chodí k nám senioři i zaměstnanci městského úřadu. Za poslední rok nám přibylo asi padesát nových cizích strávníků. Máme zcela plno, další zájemce už nepřibíráme,“ doplnila Dvořáčková.

Podobný problém řeší například důchodci ve Znojmě. Vedení města totiž k poslednímu srpnu tohoto roku zruší dietní jídelnu pro důchodce v Centru sociálních služeb Znojmo. Důvody, proč chce vedení města jídelnu zrušit, vysvětlil místostarosta Znojma Jan Blaha. „Legislativa nám jednoduše tuto službu už dál nedovoluje poskytovat. Seniory ale bez jídla pochopitelně nenecháme. Nabízelo se několik možností řešení a nakonec jsme se v koalici shodli, že stravování zajistí soukromé subjekty,“ konstatoval Blaha.

Výstavní sál v prvním patře znojemského hradu hostí výstavu k výročí 210 let od napoleonské bitvy u Znojma. Ukazuje mimo jiné dobové zbraně, uniformy a další jedinečné předměty.
Poslední Napoleonovo vítězné tažení. Výstava ukazuje opomíjenou bitvu u Znojma

Spokojeni naopak mohou být nejstarší obyvatelé Břeclavi a okolí. Rozvoz obědů si tam důchodci mohou domluvit v Domově seniorů, který zajišťuje obědy i pro tři výdejny v jednotlivých městských částech. „Máme kuchyň a vaříme celodenní stravu pro více než dvě stě našich pobytových klientů. Navíc provozujeme v hlavní činnosti výdejny obědů pro seniory. Tam si senioři vyzvedávají obědy, ale mohou si je sníst i přímo na místě. Oběd ve výdejně stojí šedesát korun, dovážené obědy vyjdou na pětaosmdesát korun,“ přiblížil ředitel domova David Malinkovič.

Loď Pampeliška z flotily Lodní dopravy Břeclav. Ilustrační foto.
Vlčí mák už vozí, Pampeliška ještě odpočívá. Po nehodě se přidá až o prázdninách

I v Břeclavi mohou důchodci využívat některé školní jídelny. Například na největší břeclavské škole ZŠ Slovácká.

ADAM KOŠIR