Několik let ležela lokalita U Vodojemu ladem, teď ožila. „Přírodní otevřené sportoviště zabírá plochu téměř tří hektarů a stálo zhruba sedm a půl milionu korun,“ přiblížil starosta František Lukl. Je to podle něj největší investice do veřejné zeleně v Kyjově za poslední roky. „Více než polovinu nákladů se nám podařilo pokrýt díky dotacím z Ministerstva životního prostředí a evropských zdrojů,“ dodal. Park zastíní i na dvě stě vysázených stromů.

Lesopark Kyjov:
Rozkládá se na téměř 3 hektarech plochy
Vyrostl u největšího kyjovského sídliště U Vodojemu
Stál bezmála 7,5 milionů korun, polovinu pokryly dotace
K dispozici je joggingový okruh s workoutovými prvky, MTB trail s pumptrackem a discgolfové hřiště
V plánu je i výběh pro psy
V parku bylo vysázeno na 200 stromů

Před stavbou přizvali Kyjovští na radu i odborníky. „Na projektu se podíleli členové klubu Biketrial Kyjov i místní workoutoví nadšenci. Biketrialisté poradili například s klopením zatáček a nastavením dun,“ zmínil mluvčí úřadu Filip Zdražil.

Podle Lukáše Plachého z odboru dotací a rozvoje města , který se na projektu podílel, je terén vhodný pro začátečníky i zkušené jezdce. „Dráha je postavená podle aktuální metodiky. Méně jistí začátečníci si na ní mohou vyzkoušet první základy jízdy, pokročilí jezdci uvítají třeba dvojité skoky,“ přiblížil Plachý. Byl první, který dráhu vyzkoušel, sám je totiž nadšeným cyklistou. „Zatáčky klopí dobře, dá se v nich nabrat rychlost,“ zhodnotil zážitek.

V parku najdou vyžití všechny věkové skupiny obyvatel. „Mohou to být matky s dětmi, relaxační sportovci, cyklisté, turisté. Myslíme i na pejskaře, kteří se v parku dočkají travnaté plochy pro výběh psů. Bude to poměrně velkorysé provedení,“ sdělil plány Zdražil.

Manželé Foltýnovi ze Šardic zachránili chaloupku na zbourání. Hliněné, cihly, dřevěné krovy i vybavení zůstaly původní. Poprvé ji zpřístupní veřejnosti o víkendu na Den otevřených domků.
Kuchyň, chlív i komora jako kdysi. Manželé opravili staletou chaloupku

Myšlenkou vybudovat u největšího kyjovského sídliště park se představitelé radnice zabývali už několik let. Nakonec jim výstavba zabrala sedm měsíců. Provoz zahájili před týdnem. Péčí o park pověřili tamní technické služby. „Mají v popisu práce starat se o zeleň ve městě. Pracovníci budou spolupracovat i se zahradnickou firmou, která výsadbu zajistila,“ řekl Zdražil.

Radost z dokončeného projektu zkazila Kyjovským čerstvá bouřka. „Přívalové deště smetly a poškodily část mlatového povrchu na chodnících. Nedávno jsme o nápravě jednali s projektanty a stavební firmou. Dohodli jsme se na reklamaci stavby kvůli nedostatečnému odvodnění. Opravy musí proběhnout co nejdříve, a to tak, aby se situace neopakovala,“ řekl Filip Zdražil.