Nápad s názvem Oscar Senior je založený na vzdálené pomoci příbuzných, kteří starším lidem nastaví jednoduchou vstupní obrazovku a poté uzamknoupřístup jinam. „Po stažení aplikace do chytrého telefonu či tabletu, které je zdarma, ji stačí pouze nainstalovat. Pak uživatel přidá připomínání léků, mapy, internetový prohlížeč, email, předpověď počasí, zprávy, překladač, hry či sociální sítě a spustí," nastínil spoluzakladatel firmy Tomáš Posker. K nápadu jej přivedla babička.

Do prostředí mimo aplikaci se důchodce bez patřičného kódu nedostane. „Program funguje ve speciálním rozhraní, které neumožňuje z něj odejít nebo něco pokazit, což bývá častá obava starších lidí. Navíc může člověku kdykoliv pomoci někdo z lidí uložených mezi kontakty, nebo poradit z chytrého telefonu prostřednictvím vzdáleného přístupu," vyjmenoval.

Podobný nápad před pěti lety vyvíjeli prostřednictvím produktu Celebrio studenti na Masarykově univerzitě. „Uspěli s ním i na mezinárodní soutěži. Bohužel se nápad na trhu neprosadil. Tehdejší Celebrio fungovalo i na počítačích a noteboocích, nejen na tabletech. Rizika u nynějšího produktu mohou být stejná, byť se autoři nejspíše poučili. Není snadné na nápadu vydělat," zhodnotil odborník na informatiku z univerzity Tomáš Pitner.

Problém podle něj může být i bezpečnost. „Přidaná hodnota by bylo, kdyby produkt ochránil uživatele od rizik jako je spam, phishing, viry a prolomení jednoduchých hesel," dodal.

Nesnáze s viry často řeší i Brňanka Zdeňka Jelínková. „Nastavovat cokoliv v počítači je pro mě nadlidský výkon. A jakmile na mě vyskočí upozornění, hned volám synovi, i když vím, že je to pro něj starost navíc. Něco podobného by ulevilo jemu i mně, ušetřili bychom čas i peníze," podotkla.

Myslí si to i wikipedista Masarykovy univerzity Marek Blahuš. Pod jeho vedením proto letos na jaře tato škola spustila bezplatný kurz, který má starším pomoct pracovat s encyklopedií Wikipedia. „Na podzim ho plánujeme opakovat. Zájemce jsme museli odmítat. I když byla podmínka umět zacházet s počítačem, spousta klientů nezvládala ani základní funkce," řekl.

Na podobném principu jako Oscar Senior pracuje i třeba český projekt Pillmo, který se zaměřuje na správu léků nebo produkt společnosti Moudrá sovička seniortab, jejíž zaměstnanci připravují tablety vyrobené pro starší lidi nebo nabízí služby takzvaných hodinových ajťáků.