„V Hustopečích nabízeli v prodejně více než osm kilogramů baleného hovězího masa pět dní po vypršení doby použitelnosti," uvedl Duben s tím, že pro další prodejce jde o varování.

„Jsme totiž schopní odhalit i takovéto téměř drobné záležitosti. V Hustopečích nešlo o zdravotní ohrožení, ale mohlo se z toho vyvinout. Když je výrobek prošlý, ale dobře uskladněný, každý ví, že jeho použitelnost neskončí ihned datem spotřeby," pokračoval Duben. Podle něj bylo maso v chladírně.

Pro většinu zákazníků je informace o datu spotřeby klíčová, i když někteří přiznávají, že jsou mnohdy méně obezřetní.

„Sázím na poctivost obchodníků, nikdy jsem totiž na prošlé zboží nenarazil. Teď budu ale obezřetnější, protože není možné, aby na nás zkoušeli takové věci. O podobných případech už jsem slyšel na více místech, takže si myslím, že se teď budou lidi více zajímat," zamýšlel se například Hustopečan Antonín Lejska.

Naopak více ostražitá bývá Břeclavanka Marta Munzarová. Než maso vhodí do košíku, všechen jeho popis si pečlivě prohlédne. „Dávám si opravdu pozor, protože se mi už jednou stalo, že jsem koupila chlazené kuře den před zárukou a smrdělo. Šla jsem ho proto vrátit a přiznám se, že bych si ho už v akci nekoupila. A jestli nakupuju maso v řeznictví nebo supermarketech? Je to půl na půl," srovnávala žena.

Nabízené zboží po záruční době není na Břeclavsku ojedinělé. Třeba loni v polovině října inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce našli ve Velkých Pavlovicích uzeniny, které byly také pět dní po době minimální trvanlivosti. U pultu obchodníci označili výrobek navíc jako čerstvý.

„Nelze ale říct, že by Břeclavsko nějak vybočovalo. Počet případů je více méně všude stejný. Samozřejmě tam, kde je více prodejen či výroben, je pravděpodobnost prohřešku vyšší," sdělil Duben.

Zároveň upozornil, že obchodníky čekají další kontroly. A nejspíš se vydají opět do Hustopečí.

„Tam, kde došlo k pochybení, musí provozovatel počítat s tím, že kontrola přijde zase," dodal Duben.