„Prodáme jich několik týdně, a to nejsme přímo v centru," sdělil například Vítězslav Hanák ze Zdravé výživy v brněnské Táborské ulici.

Každý výrobek obsahující víc než patnáct procent lihu musí mít podle nového zákona kolek. Včetně potravinových doplňků a bylinných kapek. Jediná výjimka platí pro výrobky v lahvičkách menších než šedesát mililitrů. Kapky na trhu jsou ale často ve stomililitrovém balení. Kvůli kolkům přitom musí firmy složit až pětimilionovou kauci. Právě ta je pro malé podniky z Brna a Brněnska likvidační.

Při odběru kolků firmy musí zaplatit půl milionu korun. „Jenže taková výše kauce je platná jen do pětadvaceti tisíc lahví ročně. My jich ročně vyrobíme osmdesát tisíc," podotkl mluvčí šlapanické firmy Aromatica Jakub Šimůnek.

Podnik na Brněnsku má tak kvůli novému zákonu zaplatit za kauci rovnou pět milionů korun. „To je ale pro naši firmu naprosto nereálné," dodal Šimůnek.

Nový zákon
- každý výrobek obsahující víc než patnáct procent lihu musí mít nový kolek
- kvůli kolkům musí firmy zaplatit kauci ve výši až pět milionů korun
- nařízení se týká i výrobců potravinových doplňků nebo bylinných kapek
- jedinou výjimku zákon uděluje výrobkům v menších než šedesátimililitrových baleních

Podle výkonného ředitele Unie dovozců a výrobců lihovin Jaroslava Burkarta je pro takové podniky řešením požádat o ručení banku. „Dosáhnou na něj i malé firmy. Jde jen o účetnictví, když je podnikatel poctivý, tak ručení dostane," tvrdí Burkart.

Šimůnek s tím ale nesouhlasí. „Získat jistinu je snadné jen podle Unie výrobců a distributorů lihovin, realita je však jiná," myslí si.

Podle dalšího podnikatele Pavla Kadaňky z Viničných Šumic na Brněnsku se nový zákon tak jako tak firmám výrazně prodraží. „Nám se to ale naštěstí vyhne. Kapky máme všechny v menších baleních, takže kolkovat nemusíme," vysvětlil Kadaňka.

Obchodníci musí kauci platit právě proto, že kapky prodávají i ve větších baleních. Kvůli zákonu od toho budou někteří možná muset ustoupit. „Některé kapky už prodáváme po padesáti mililitrech. Ale zákazníci si podle prodejců přejí větší balení. Takhle hrozí, že nás na trhu nahradí nějaká větší firma, která si pětimilionovou kauci může dovolit," uvedl Šimůnek.

Podle Burkarta je ale právě zmenšení balení pro výrobce kapek nejjednodušší cestou, jak se kauci a kolkům vyhnout. „Každý si už musí spočítat sám, co mu vyjde výhodněji," řekl Burkart.

Lidé však preferují větší balení. „Bylinné kapky občas koupím pro babičku. Samozřejmě potřebuji, aby jí déle vydržely. Takže se v obchodě pídím spíš po co největším balení. Většinou je to levnější než několik menších dohromady, a navíc nemusím kapky shánět tak často," poznamenala Brňanka Kateřina Vychodilová.

Kauci zaplatí firmy jednorázově. Dostanou ji zpět, až skončí s výrobou alkoholu. Stát tak chce zabránit pančování alkoholu. K přísnějším podmínkám přistoupila vláda poté, co na podzim loňského roku přes čtyřicet lidí v celé České republice zemřelo a přes sto dalších skončilo v nemocnici kvůli otravě metanolem. Takzvaná metanolová kauza vyvolala na měsíc dokonce úplný zákaz prodeje víc než dvacetiprocentního alkoholu.

JANA VONDROVÁ

JIŘÍ HANÁK