Na konci minulého týdne zavítal Hornych také do Znojma. Jeho návštěva měla kromě předání osobních zkušeností i hlubší význam. Jihomoravský kraj je totiž po Praze a Středočeském kraji na třetím místě v celé zemi, pokud jde o počty nakažených virem HIV za uplynulých třicet let. Podle odborníků jsou čísla alarmující. „Lidé se nechrání, nepřistupují k sexu zodpovědně a chybí osvěta. Naproti tomu od devadesátých let do roku 2000 se o problému opravdu hodně mluvilo,“ podotkla Hana Zapletalová z poradenského HIV centra v Hodoníně.

Kde se lze nechat otestovat:
· HIV centrum při Fakultní nemocnici Bohunice, Jihlavská 20, Brno
· Poradenské centrum Brno, Vlhká 10
· Nemocnice Hodonín, Purkyňova 17
· Nemocnice Znojmo, MUDr. Jana Jánského 11
· Kontaktní centra v Hodoníně a Kyjově
· Kontaktní centrum pro uživatele drog, Stromořadní 8, Břeclav
Kontakty a provozní doby zájemci najdou na webových stránkách hiv-testovani.cz

Centrum funguje od roku 2013 a ve své době bylo jediné na jihu Moravy. Na testy sem chodí lidé nejen z Hodonínska, ale i z Břeclavska a ze Slovenska. „Odběry zajistí kterákoli mikrobiologická laboratoř v nemocnici, ale my nabízíme i poradenství. Lidé k nám mohou přijít každý pátek,“ dodala Zapletalová.

Podle statistik Státního zdravotnického ústavu se od roku 1985 nakazilo na jihu Moravy dvě stě třináct lidí, ve Středočeském kraji tři sta osm a v samotné Praze více než patnáct set lidí. V celé zemi jsou to tři tisíce lidí. „Čísla a statistiky za kraje jsou ale poněkud ošidné. Zohledňují místo pobytu v době, kdy nakaženému zachytili pozitivní HIV. Člověk, který žije například na jihu Moravy se mohl nakazit v Praze nebo v zahraničí,“ upozornil Vratislav Němeček z Národní referenční laboratoře pro HIV a AIDS.

Plánovaný lázeňský komplex v Pasohlávkách. Celkový pohled.
Obří komplex čínských lázní: v Pasohlávkách vyrostou i nové domy

Někteří lékaři míní, že lidé jsou méně obezřetní. „Osvěta je minimální. U většiny pacientů infekci HIV rozpoznáme až ve velmi pokročilém stádiu selhání imunity, kdy je onemocnění obtížněji léčitelné,“ zhodnotila již dříve lékařka z Fakultní nemocnice Brno Svatava Snopková, která se zabývá léčbou infekčních chorob.

Lidé HIV pozitivní obvykle okolí zatracuje. „Změna nastane, když se něco podobného přihodí člověku ve vašem okolí. Potom pochopí, že nejde jen o lehké holky na silnici nebo prostitutky na nádraží, ale že problém je daleko širší. HIV si nevybírá,“ upozornil Miroslav Hlavatý z organizace Red Ribbon, která se zabývá poradenstvím, prevencí a bojem proti AIDS.

S dívkami a ženami, které se živí prostitucí, jsou v kontaktu pracovnice ze znojemské Magdaly. „Jsme dobrovolná služba a některé ženy s námi nespolupracují, snažíme se ale oslovit všechny, ať působí na ulicích nebo v klubech. Nabádáme je, ať dbají na své zdraví a bezpečnost a předáváme také kontakty na instituce, kde se mohou nechat na HIV otestovat,“ prozradila Kamila Dušková, která v Magdale při znojemské charitě pomáhá právě prostitutkám v regionu.

Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity – Karel Škubník (vlevo) a Jiří Damborský.
Česká hlava do Brna. Ocenění získali dva vědci z Masarykovy univerzity

První příznaky onemocnění HIV se u lidí objeví několik týdnů po nákaze a jsou podobné chřipce. Pak odezní a s plnou silou udeří až za několik let. „Pro HIV je typické oslabením imunity organismu,“ připomněl Němeček.

Nejpokročilejší stádium se označuje jako AIDS a je typické život ohrožujícími infekcemi. Nemoc se přenáší nechráněným sexuálním stykem, nitrožilně při užívání drog nebo v těhotenství z matky na dítě. Nejčastější je první skupina, která se týká mužských homosexuálně orientovaných párů.

Podle Zuzany Štvrtňové, která vede Kontaktní centrum ve Znojmě, je podíl přenosu HIV mezi uživateli drog pouze 2,4 procenta případů. „V našem centru provádíme orientační testování infekčních chorob, mezi které patří i HIV/AIDS. Ročně otestujeme desítky osob z cílové skupiny, nejen na HIV, ale i na hepatitidy typu B, C a syfilis," řekla Štvrtňová.

Lidé, kteří se zachovali při sexu lehkomyslně, mohou snadno zjistit, zda zůstali zdraví. Otestují je ve většině nemocnic.

Speciální poradny zřizované Státním zdravotnickým ústavem fungují v Brně, Hodoníně, Jihlavě a v Praze.

Nakažení se dočkají léčby okamžitě, říká Němeček

Praha /ROZHOVOR/ – Doktor Vratislav Němeček je vedoucí v Národní referenční laboratoři pro HIV a AIDS.

Jakým tempem počet nakažených přibývá?
Roku 2002 jich bylo jen padesát, za loňský rok je to 286. Devadesát procent nakažených jsou muži, kteří mají sex s muži. Je to nejvíce riziková skupina.

Jsou nějaké novinky, pokud jde o léčbu nakažených?
Každý nakažený dostane nyní léky okamžitě. Dříve lékaři čekali na určitý moment v závislosti na hodnotách a ukazatelích. Tato novinka by časem měla pozitivně zahýbat se statistikami.

Jak léky působí?
Virus se přestane množit, člověk přestane být infekční a velmi se sníží pravděpodobnost, že někoho nakazí. Dnes jsou léky opravdu účinné a lidé nakažení virem HIV se dožívají stejného nebo podobného věku, jako zdravá populace.