Jen pár kilometrů od hranic se Slovenskem a ve východní cípu Jihomoravského kraje se v neděli v podvečer rodí české rekord. Hudební. „Jsme kapela, která si vyrobila hudební nástroje ze střešní krytiny a pokusíme zaregistrovat jako kuriozita do České knihy rekordů,“ zve cimbalista a konstruktér unikátních nástrojů Petr Pavlinec.

Ještě novotou vonící kulturní dům ve Velké nad Veličkou se začíná pomalu plnit. „Je to něco zvláštního, co nikdo jiný nedělá. Nemohl jsem si to nechat ujít, abych je slyšel živě,“ říká při vstupu do sálu Jan Grabec z Velké nad Veličkou.

Pět jednotek hasičů vyjíždělo v neděli ráno do Čejkovic, aby zajistlo chatu před zřícením.
Prasklé potrubí podemlelo chatu. Před zřícením ji hasiči zajišťovali šest hodin

To už v první řadě sedí komisař z Agentury Dobrý den z Pelhřimova David Rafaj, na kterém bude oficiální ortel a zápis do Knihy českých rekordů. „V našem Muzeu rekordů a kuriozit máme vystavené kamenné i skleněné housle. Především od Tomáše Kordy z Vrchlabí máme kolekce ze sirek, mezi nimi jsou dvě kytary a dvě mandolíny, ale nikdy se tyto nástroje neuvedly k životu tak, aby na ně někdo hrál při vystoupení,“ připomíná Rafaj.

Na unikát ze střešní krytiny si ale posluchači musejí počkat. Na pódium nastoupuje Musica Folklorica, která se proslavila nejen svými koncerty, ale také klipy s folklorní tematikou. Tato kapela se ale začíná proměňovat v Keramorchestr. „První nástroj jsem udělal asi před rokem a půl,“ podotýká Pavlinec.

Tento hudební pedagog začal nejdřív s tvorbou instrumentu, který nejvíce připomíná jemu vlastní cimbál. Jmenuje se keramofon. Jde o soustavu půlbobrovek, tedy speciálních tašek, které se používají na pokrývání historický budov. Tentokrát jsou navázané nad sebou jako rolety. „Trochu je to ve stylu vibrafonu nebo xylofonu. Jsou laděné a mají rozsah dvou oktáv,“ popisuje keramofon horňácký cimbalista.

Vizualizace Domu přírody Bílých Karpat ve Veselí nad Moravou.
Dům přírody poodhalí krásy Bílých Karpat. Návštěvníky pozve i pod zem

Pro své kolegy v Musice Folklorice připravil z bobrovek ale také dvoje housle, violu a z překladových cihel zakončených vodováhou pak kontrabas. Jenže to není všechno. Dalším nástrojem obdaroval i velický ženský sbor Oskorušu. Od neděle hrají totiž na oskorotašky.

Rafaj je ale do České knihy rekordů eviduje jen jako bonus. Nakonec se tam tak objeví hudební kvinteto. „Keramobasa, keramofon profi, keramohousle, keramoviola a keramokytara,“ vyjmenovává vrchní komisař.

Právě keramokytara se dostává na scénu jako poslední. Jde o elektrickou kytaru ze střešní tašky, na kterou hraje Hynek Stančík, který na Horňácko přijel z Valašska. „Na konci každé fabriky, která vyrábí tašky, na ně ťuká výstupní kontrolor. Ten podle zvuku pozná, jestli má taška vnitřní prasklinu, nebo ne. Tak proč nezkusit udělat z keramiky hudební nástroj,“ dodává keramokytarista a manažer firmy vyrábějící stavebniny.

Ilustrační foto.
Jen polovina řidičů vjíždí do Rohatce padesátkou. Někteří i dvojnásobně rychle