Dvouminutové video, které zveřejnil na sociální síti Facebook, Břeclavany a lidi z okolí okamžitě nadchlo. „O možnosti létání v kostele jsem uvažoval už dlouho - jednak mám ke kostelu již odmalička blízko, a také se jedná o jednu z největších staveb v Břeclavi. V případě větší rovná se menší možnost nárazu,“ zdůvodnil vznik myšlenky na opět netradiční vzlet dronu, který řídí s nasazenými FPV brýlemi. V reálném čase tak vidí obraz z kamery umístěné přímo na dronu.

Hlavní myšlenkou pak bylo především místním připomenout, jak krásnou stavbu v Břeclavi vlastně mají. „Denně kolem ní jezdí tisíce lidí, málokdo byl ale přímo uvnitř. A to je škoda. V neposlední řadě jsem chtěl vzbudit také trochu ruchu a šumu – přece jen se jedná o docela kontroverzní spojení dron a kostel,“ usmíval se Hotař, jenž je spolutvůrcem sci-fi komedie BřecLIVE.

Nadace knížete z Lichtenštejna žádá vydání majetku, který podle ní neoprávněně užívá český stát. Jde například o Lednicko-valtický areál, ale i lednický či valtický zámek.
Spor s Lichtenštejny: soud rozhoduje o navrácení majetků rodu na Břeclavsku

Získat svolení k natáčení uvnitř svatostánku bylo překvapivě snadné. „Schvalovací proces byl naprosto hladký, jednoduše jsem se spojil s panem farářem Pavlem Römerem, poslal mu svoji představu a několik referenčních videí, požádal jsem jej o možnost natáčet a doladili jsme termín. Hotovo. Tímto bych mu chtěl ještě jednou moc poděkovat za tuto možnost. Neberu ji jako samozřejmost!“ zdůraznil s pokorou autor.

Jak přiznal, o náročnosti natáčení v kostele předem příliš nepřemýšlel. „Naštěstí jsem už za milníkem, kdy mi dron padal a narážel do všeho okolo, a proto jsem ladil spíše věci jako jsou plynulost záběru a jakási logická posloupnost letu. Zvolit si správnou trasu letu je podle mého naprostý základ takovýchto videí. V tomto případě jsem letěl stejnou trasu celkem devatenáctkrát,“ překvapil Hotař.

Nervózní však přesto trošku byl. „Svatý Václav má necelých třicet let, je vzdušný a jednoduše vkusně zařízený, nehrozilo zničení sochy za miliony, vitráže z patnáctého století či dlažby, po které chodil Karel IV. Tak, jak tomu může být u jiných chrámů. Nervozita určitě byla, ale létalo se hezky,“ prozradil s úsměvem filmař.

V rukávu má i další nápady. „Právě se připravuji na průlet Vránovým mlýnem, abychom zachytili jeho stav před rekonstrukcí. A další zajímavé stavby v okrese na sebe nenechají dlouho čekat,“ řekl tajemně.