Odborníky zajímá nejen to, zda nevznikla nová hnízda, ale i počty letošních mláďat. „V celé republice máme více než 1300 čapích hnízd, ale každoročně se objevují nová a některá zanikají. Do databáze hnízd lidé mohou zadat i jejich fotky. Důležité je spočítat mláďata a případně uvést, zda je některý z rodičů okroužkován. I údaj o tom, že je hnízdo neobsazené, je důležitý,“ uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Interaktivní mapu zájemci najdou na webu České společnosti ornitologické, konkrétně na adrese birdlife.cz/capi.

Na jihu Moravy je zatím podle odhadů odborníků zřejmě stejný počet čápů i mláďat jako v předchozích letech. „Čápi jsou hodně tradiční, vybudovaná hnízda obsazují dlouhodobě. Čapí je tradičně Hodonínsko, Břeclavsko, částečně Znojemsko,“ poznamenal jednatel jihomoravské pobočky společnosti Gašpar Čamlík.

Demontáž části brněnského orloje.
Rozmontovali dominantu náměstí Svobody. Kuličky z orloje se rozkutálejí po Brně

Naopak zcela prázdné je na mapě hnízd Brno a okolí. Přesný důvod odborníci neznají. „V minulosti se stávalo, že se čapí rodiny usídlily na okraji Brna. Těžko říct, proč tam nyní nemáme zmapované žádné místo, jestli je to nedostatkem lovišť nebo něčím jiným," zmínil Čamlík.

Jižní Morava má i jednu čapí specialitu. „Všude čápi hnízdí na komínech i stožárech, ale na několika místech v kraji žijí na stromech a ještě k tomu v koloniích. To je naprostý unikát. Děje se to třeba u zámeckého parku v Lednicko-valtickém areálu, nebo na soutoku Moravy a Dyje,“ podotknul Čamlík.

Čapí hnízda mají lidé ve svých obcích a městech rádi a mají o ně zájem. Projevilo se to právě i v Bzenci na Hodonínsku, kde jsou letos na dlouholetém hnízdě čtyři čapí mláďata. „Lidé si žádali webkameru, nainstalovali jsme jí letos na jaře a vysíláme online. A má velký úspěch. Momentálně máme v průměru 2 400 zhlédnutí denně, volají mi kvůli tomu i kolegové starostové z Čech,“ zmínil starosta Pavel Čejka.

Hnízdo je i na komíně v Hodonicích na Znojemsku. „Nachází se na komíně bývalé kotelny mlékárny. Máme ho již dlouhá léta a ptáci se k nám pravidelně vracejí,“ řekl tamní starosta Pavel Houšť.