Najít hlavní uzávěr vody měli velký problém hasiči, kteří zasahovali v pondělí večer při požáru bytu v Glinkově ulici v brněnských Kohoutovicích. Prasklé vodovodní potrubí do té doby vytopilo několik sousedních bytů i výtahovou šachtu. Hasiči a strážníci přitom mají problém najít uzávěry vody nebo plynu v bytových domech poměrně často. Někdy jsou dokonce zamčené. To však zákon zakazuje.

Při pondělním požáru nepomohli hasičům ani nájemníci. „Netušili, kde uzávěry jsou. Navíc nebyly nikde označené," konstatoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Jednotkám se nakonec uzávěr podařilo najít a vodu zavřít. Už ale natekla do všech pater pod bytem, kde hořelo. Tedy tří spodních. „Museli jsme čerpat vodu i z výtahové šachty," řekl Mikoška.

Podobné problémy rozhodně nejsou výjimečné. „Především ve větších bytových domech je skutečně problém uzávěry najít. A jejich obyvatelé vůbec netuší, kde je hledat. Majitelé rodinných domů to většinou vědí," konstatoval mluvčí. Upozornil, že uzávěry jsou většinou navíc v uzamčených místnostech, od nichž má klíč jen správce domu.

Stejný problém mívají při zásazích i brněnští strážníci. „Například když nás volají k případu, kdy někdo zkolabuje v koupelně a nevypne vodu," konstatoval mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Většinou se to snaží řešit s ostatními nájemníky. „Nakonec si některý z nich vzpomene, kde uzávěry jsou. Nebo dorazí i správce, který to má na starosti. Někdy se však stane, že je zamčeno a nemáme klíč. Pak musíme dveře vyrazit," prohlásil mluvčí strážníků.

Zdržení může znamenat velké nebezpečí. Hlavně u plynu. „Hlavní uzávěry potřebujeme uzavřít, když v domě hoří. Případně při nebezpečí úniku plynu," prohlásil Mikoška.

To si většina nájemníků vůbec neuvědomuje. „Nevím, kde je u nás doma hlavní uzávěr plynu nebo vody. Nikdy jsem to nepotřebovala, a kdyby ano, zeptala bych se asi manžela. To ale neznamená, že v domě není označený. Zkrátka jsem se po něm nikdy nedívala," uvedla například třicetiletá Klára Janoušková žijící v centru Brna.

Tomáš Klouda ze Starého Lískovce by si prý při hledání poradil. „Nevím, kde jsou uzávěry přesně umístěné, ale vím, kde je hledat a jak vypadají. Předpokládám, že jsou i označené," uvedl.

Vědět to nemusí. „Obyvatelé domu nemají povinnost znát umístění hlavního uzávěru plynu, ale je žádoucí, aby to věděli. Umístění musí znát majitel, uživatel a správce objektu," vysvětlil krajský mluvčí plynárenské společnosti RWE Lukáš Kresač.

Ze zákona má povinnost zajistit hasičům přístup k uzávěrům správce domu. Musí vytvářet vhodné podmínky pro hašení požáru a záchranné práce. „To znamená i udržovat přístupné nouzové východy, rozvody vody, plynu i topení. Uzávěry označit předepsanými zelenými tabulkami. Pokud zásadně pochybí, může za to dostat pokutu až půl milionu korun," informoval mluvčí strážníků Ghanem.

Vše v pořádku má podle svého mínění správce bytového domu v ulici Bešůvka v brněnském Žebětíně. „Dům je poměrně nový. Od jeho postavení se normy nezměnily. Uzávěry máme značené zelenými cedulemi," uvedl muž, který nechtěl sdělit jméno.

Jistý si nebyl Dušan Maňkoš, který spravuje dům v ulici Cejl v Brně. „Jak a jestli jsou uzávěry značené, nevím. Ale bydlíme v malém domě. Všichni obyvatelé vědí, kde jsou, a mohou je v případě potřeby ukázat," prohlásil Maňkoš.