Dětské automaty jsou zmenšeninou těch pro dospělé. Vypadají skoro stejně a fungují velmi podobně. Dítě do nich vhodí peníze, zmáčkne tlačítko, a pokud má štěstí, trefí tři stejné symboly, tedy výhru. Ministerstvo financí předpokládá, že taková hra není v pořádku.

Na základě dotazu redaktorky Brněnského deníku Rovnost hernu prověří. „Domníváme se, že se jedná o technické zařízení, které naplňuje znaky loterie či sázkové hry spadající do regulace zákonem o loteriích. Nikdy jsme ale nevydali žádné povolení k popisované hře. Navíc dle loterijního zákona může být účastníkem loterie či sázkové hry pouze osoba starší osmnácti let," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Společnost Kajot, která hernu provozuje, tvrdí, že jde o běžnou službu. „Je to jen hrací koutek. Automaty přijímají i tisícovky, protože tak je dodavatel prostě běžně vyrábí," řekl mluvčí Kajotu Michal Binka.

Bez povolení

Podle Binky firma nemusí hernu nikde hlásit. „Na žádné atrakci nejdou vyhrát peníze, tím pádem nepodléhají ohlašovací povinnosti," řekl.

Starosta Modřic Josef Šiška o dětských automatech neví. Přestože v Olympii fungují už několik let. „V Modřicích máme osm nahlášených heren, ale žádná z nich není v zakázaném místě, tedy například u školy," upozornil starosta. Místa, kde nesmí herny fungovat, omezuje v Modřicích městská vyhláška. Radnice totiž hazard částečně toleruje.

Kolik dětí si denně přijde zahrát, Kajot neeviduje. V pondělí dopoledne byla herna prázdná. „Přes den sem chodí maximálně záškoláci. Zato o víkendu bývá nával," řekl obsluhující herny, který si nepřál uvést jméno. Děti se podle něj u přístrojů dlouho nezdrží. Vhodí minci, a když zjistí, že jim vyhrané kupony stačí maximálně na lízátko, už nepokračují. „Zato dospělí dokážou občas do automatu dávat jednu bankovku za druhou," doplnil muž hlídající automaty. Dodal také, že dětskou hernu prý musel Kajot postavit, aby mohl v nákupním centru provozovat i tu pro dospělé. Mluvčí společnosti i nákupního centra to odmítli komentovat.

Psychologové se v názoru na dětský hazard rozcházejí. Někteří tvrdí, že se problém démonizuje. Například rodinná terapeutka Marie Plevová s tím nesouhlasí. „Děti, které se s automaty setkají v dětství, se k nim můžou později vrátit. Rodiče mají dětem vysvětlit, proč jsou automaty špatné a že jim nic dobrého nepřinesou," poradila terapeutka.