Na začátku listopadu evakuovali hasiči z obchodního centra v Modřicích na Brněnsku pětasedmdesát nakupujících i členů personálu. Hořela tam elektroinstalace vzduchotechniky. Při události se nikdo nezranil. „Oheň způsobil asi dvousettisícovou škodu," konstatoval tehdy mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Pětadvacet lidí museli hasiči evakuovat také na konci července z devítipatrového domu v brněnské Vaculíkově ulici. Jeden z bytů ve druhém patře tam začal hořet. „Šest lidí se zranilo a zdravotníci je kvůli podezření, že se nadýchali zplodin, převezli do nemocnice. Mezi zraněnými byl i devětadvacetiletý obyvatel hořícího bytu. Utrpěl popáleniny na rukou," řekl tehdy Haid.

Ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení jihomoravských hasičů Miroslav Menšík upozornil, že v podobných případech lidé musejí především zachovat klid. „Pokud se ocitnou například v hořícím domě, je nutné dostat se ven. Pokud je cesta zatarasená, je třeba místnost utěsnit proti kouři. Ke spárám dveří lze například dát mokrý hadr, přes který kouř neprojde," poradil Menšík.

Důležité je také na sebe upozornit. „Nejlepší je zavolat na tísňovou linku a přesně popsat, kde se člověk nachází. Pokud to nejde, jako znamení poslouží bílá plachta vyvěšená z okna," popsal opatření k záchraně hasič.

Psycholog Jiří Brančík varoval, že zůstat v neobvyklé situaci v klidu je pro mnoho lidí složité, nebo dokonce nemožné. „Pokud nejsou na tak stresovou situaci zvyklí, zpanikaří velmi snadno. Pak se mohou zranit dřív, než je hasiči zachrání. Jde například o situace, kdy začnou při požárech skákat z oken," upozornil Brančík.

Podle Menšíka je důležitá především prevence. „Únikové cesty mají být přesně vyznačené a především volné. Lidé by pak měli být poučení, kudy v případě požáru utéct," sdělil Menšík.

Dodal, že potřebné rady zájemci najdou na internetových stránkách jihomoravských hasičů.

Opatření pro snadnou evakuaci hasiči kontrolují. „Jsou to nárazové akce. Pokud zjistíme, že někde něco není v pořádku, sepíšeme o tom protokol. Zhruba za čtrnáct dní zkontrolujeme, jestli je vše v pořádku. Pokud ne, můžeme majiteli domu udělit pokutu až v řádu desetitisíců," varoval ředitel.

Rady při evakuaci

* zůstat v klidu a nepanikařit

* vypnoutvšechny zapnuté spotřebiče a odpojit je ze sítí

* uhasit otevřený oheň (například v krbu)

* kancelář či bytzamknout

* ujistit se, že ostatní v domě o evakuacivědí

* opustitbudovu podle únikového značení

* v případě dlouhodobé evakuacezavřít plyn, vodu a vypnout elektřinu