Jako vandalský čin odsuzuje shození pamětní desky řada místních. „Dokládá to jen nevzdělanost a neobjektivitu některých lidí, kteří nepřemýšlí a jen ničí. Přitom jde o jinou válku, jiné lidi a jiné prostředí,“ řekl hodonínský spisovatel a historik Petr Gruber. Ten kvůli stavu pietního místa kontaktoval i městský úřad.

Město nechá pomník upomínající na prvního osvobozujícího sovětského vojáka opravit. „Je v majetku města, a to jej opraví a pak vrátí se zpátky. Oprava by neměla být problematická,“ uvedl mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Hodonínští zastupitelé schválili půlmilionovou částku na pomoc Ukrajině.
Hodonínští pošlou na pomoc Ukrajině půl milionu korun

Případem se zabývali také hodonínští strážníci. Následně jej podle ředitele městské policie Jindřicha Vašíčka kvůli podezření ze spáchání trestného činu předali policistům. „O záležitosti víme a vyšetřujeme ji, ale pachatele zatím nemáme,“ sdělil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Osvobozovali i Ukrajinci

Lidé zabývající se osvobozením Hodonína v dubnu 1945 upozorňují i na to, že osvobozují vojáci Rudé armády byli pestrou národnostní směsicí, a to včetně Ukrajinců. „Zhruba kilometr od výše zmíněného pomníku byl ubytovaný, po přechodu fronty, sovětský důstojník. Podle vyprávění mých rodičů, byl od Kyjeva a původem Ukrajinec. Po zranění byl velitel poddůstojnické školy,“ přiblížil rodinné vzpomínky Pavel Čupr, který se zajímá o historii regionu.

Doplnil, že na osvobozování Hodonína se podíleli samozřejmě Rusi, ale Ukrajinci či Kazaši. „Shodou okolností z té strany od Rohatce, podle vyprávění mého otce, se probíjeli opěšalí kozáci. A nedaleko tohoto pomníku, jeden Sovět skočil údajně na střílnu německého bunkru a zalehl ji,“ přiblížil další příběh z osvobození Hodonína od německých okupantů.

Na posledním jednání městští zastupitelé v Hodoníně řešili také osud peněz uložených ve Sberbance.
Hodonínu uvízlo ve Sberbance 115 milionů. S částí už přitom počítali v rozpočtu

Spisovatel Gruber podotkl, že i v minulosti byly osudy některých pomníků hodně proměnlivé. Výrazně se tady proměnil památník vojákům padlým a zemřelým během prusko-rakouské války 1866. „V květnu 1945 byl rozebrán a některé jeho součásti byly použity při tvorbě nových pomníků,“ dodal Gruber. Mimo jiné části tohoto památníku staly základem pro pomník padlým sovětským vojákům, který je za hodonínskou radnicí.

Jiný problém s pomníkem v souvislosti s válkou na Ukrajině řešili ve Znojmě. Ve čtvrtek se tam uskutečnilo zahalení sochy rudoarmějce na Mariánském náměstí do ukrajinských národních barev, jako gesto na podporu napadené země. „Hned v noci se na místě objevil muž v černé kapuci a šel k podstavci památníku. Posilněn alkoholem strážníkům přiznal, že chtěl vlajku strhnout. Nechtěl ale, aby jej podle jeho slov zatkli, a tak si svůj plánovaný čin rozmyslel,“ doplnila mluvčí znojemských strážníků Eva Smutná.