Lidé rostlinu využívají jako pochutinu. „Nejlepší je medvědí česnek na čerstvém pečivu, s máslem nebo se solí,“ podotkl Mahovský.

Medvědím česnekem se dá také hodně pokrmů dochutit. „Výborná je kombinace olivového oleje, medvědího česneku, petrželky, soli, pepře a citronu nebo limetky. Z toho je výborná omáčka, která se dá použít na kalamáry i na těstoviny," zmínil Mahovský.

Školáci z Dolních Věstonic v podvečer předčítají svým prarodičům a online panu řediteli.
VIDEO: Už nám z online školy hrabe, na Břeclavsku učitelé pro děti rapují

Lidé si ale někdy medvědí česnek pletou s konvalinkou vonnou nebo s ocúnem jesenním. „Mají podobné listy jako medvědí česnek. Kolem sto gramů listů ocúnu je smrtelná dávka. Lidé se jím mohou snadno přiotrávit. Jedovatá je i konvalinka,“ varoval před časem botanil Radomír Němec.

V některých oblastech je pak trhání této rostliny zakázané. Například v Národním parku Podyjí.