Unikátní přístup zvolili v Kyjově, kde obavy dětí rozptylují nově herní asistentky. Výjimkou nejsou klauni, psi, či exkurze školáků. „Nenechávejte děti nikdy o samotě,“ radí odbornice.

Kvůli traumatu z lékaře si nedávno malý chlapec způsobil dokonce úraz. „Vzdoroval tak, že si narazil koleno a musel být ošetřený na chirurgii,“ uvedla příklad dětská psycholožka Zuzana Vaňková z Hodonína.

Rodiče vyhledali její pomoc. „Příčin může být mnoho. Dítě mohlo zažít trauma v raném dětství. Ktomu stačí aby bylo izolované od maminky při pobytu v nemocnici. Záleží i na přístupu lékařů, někdy je na vině úzkostlivé chování rodičů,“ uvedla možné příčiny strachu Vaňková.

V Kyjově proto zaměstnali herní asistentky. „Nejen, že s dětmi tvoří a hrají si, ale plní i roli jakéhosi důvěrníka. Malí pacienti si k nim vybudují vztah, důvěřují jim a nechají si snáz vysvětlit, jaký průběh léčby či zákrok je čeká. To je pro lékaře vítaná pomoc,“ přiblížil novinku mluvčí tamní nemocnice Filip Zdražil.

Holčička zmizela z pískoviště. Vyčenichal ji policejní pes Majk.
Zmizela z pískoviště. Dvouletou dívku vyčenichal ve sklepě "komisař Rex" Majk

Dvě pracovnice se dětem věnují sedm dní v týdnu. „Těm, které jsou napojené na infuze dělají společnost přímo na pokojích. Nahradí tak rodiče, kteří nemají možnost trávit s nimi v nemocnici celou dobu,“ dodala vrchní sestra dětského oddělení Renata Masaříková.

Obavy dětí tam léčí i cvičený zlatý retrívr Baron. Do nemocnice s ním dochází Milan Doktor z Canisterapeutického sdružení Jižní Morava. „Psychika dětí při kontaktu s canisterapeutickým psem se zlepšuje. Když dávají zvířeti pokyny, uvědomí si, že je někdo poslouchá a samy se více uvolní,“ vysvětlil.

Jak na syndrom bílých plášťů:

Podle odborníků způsobuje fóbii traumatický zážitek z raného dětství. Například odloučení od matky při pobytu v nemocnici.

Nemocnice se snaží o přívětivější přístup k malým pacientům.

V Kyjově zavedli novinku, zaměstnali takzvané herní asistentky.

Pomáhá i terapeutický pes nebo zdravotní klauni.

V Břeclavi vsadili na prevenci poznání a umožňují školní exkurze.

Ve Vyškově oblékají lékaři barevné obrázkové uniformy a umožňují pobyt rodičů s dětmi při hospitalizaci.

Úspěch mají i takzvané Kiwanis panenky. „Jsou to hračky z bílé látky, kterým malí pacienti namalují barevnými fixami obličej. Stávají se z nich kamarádky,“ popsal Zdražil.

Panenek využívají i lékaři. „Prostřednictvím nich mohou malému pacientovi vysvětlit, jaké vyšetření ho ještě čeká, případně se od něj dozvědí, kde a co ho bolí,“ přiblížil Vladimír Glaser, prezident Kiwanis klubu Slovácko, který látkové hračky do kyjovské nemocnice dodává.

V Břeclavi vsadili zase na prevenci. „Strach z bílých plášťů většinou pramení z nepoznaného, proto nabízíme základním školám exkurze. Školáci se podívají na to, jak fungují přístroje, mohou si prohlédnout heliport i plně vybavenou sanitku,“ uvedla mluvčí nemocnice Táňa Svobodová.

V oblibě jsou i zdravotní klauni. Pravidelně dochází do nemocnice v Hodoníně, Kyjově i Břeclavi.

Zdravotníci ve Vyškově zmírňují obavy dětí barevnými obrázkovými uniformami a košilemi. „Fonendoskopy na poslech dýchání a srdeční činnosti rozveselujeme dětským motivem. U malých dětí lékař nejprve poslechne například maminku, panenku nebo medvěda a pak teprve dítě,“ přiblížila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči nemocnice Jitka Moravová.

Podle dětské psycholožky Zuzany Vaňkové je fóbie z bílých plášťů důsledek špatné zkušenosti. Proto doporučuje nikdy nenechávat děti v raném věku o samotě. Ať už se jedná o vyšetření, zákrok, či pobyt v nemocnici. „Rodiče ze své dospělé pozice zdravotnímu personálu důvěřují, ale dítě je jinde. Nechápe to, protože nezná lékaře, je to pro něho cizí člověk a bojí se,“ podtrhla psycholožka. Tento postup doporučuje minimálně do šesti let věku dítěte. „Tehdy začnou být děti sociálně uvědomělejší,“ dodala.