Lidi se proto rozhodli varovat před případným rizikem. „Obec Sokolnice, ani stavební úřad nedisponují žádnou relevantní informací o reálné existenci projektu. Nevíme o tom, že by se na katastru naší obce takovýto projekt plánoval, ba co více, že by se zde nějaký takový snad už i realizoval,“ oznámil na webu obce starosta Libor Beránek.

Obyvatele požádal, aby byli obezřetní a důkladně si rozmysleli svůj případný finanční vstup do projektu akvaponické farmy, o kterém obec ani stavební úřad nic neví. Podle zjištění Rovnosti na farmu upozornil policii. „K aktivitám firmy a projektu zjišťujeme informace,“ potvrdil stručně policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Ilustrační foto.
Dvojice mužů zbila patnáctiletého mladíka. Skončil v nemocnici

Rozjezd farmy chtějí její tvůrci platit z pětiletých dluhopisů s úrokem 5,5 procenta ročně, přičemž nejnižší vklad je 50 tisíc korun. „Dluhopisy jsou trend, jak financovat podnikatelské projekty. Pět procent nevypadá rizikově. Pokud však jde o začínající byznys, může se stát, že to nemusí klapnout a investoři můžou o peníze přijít,“ podotkl ekonom společnosti Cyrrus Petr Pelc.

Co je to akvaponická farma

Akvaponie je uzavřený kontrolovaný cyklus s umělým osvětlením, cirkulací vzduchu a vodním okruhem s filtrací.

V nádržích se chovají ryby, které svými výkaly poskytují živiny rostlinám, v případě akvaponické farmy jde o zeleninu a byliny.

Z výkalů ryb se filtrují bakterie, z nichž pak vzniká hnojivo pro rostliny.

Rostliny naopak čistí vodu, aby se mohla vracet k rybám.

Jednatel firmy City aquaponie Jan Vencovský přiznal, že informace o vybudování farmy v Sokolnicích byla mylná. „Omlouvám se, pokud jsem tím způsobil nějakou újmu. Záměr farmy máme, otázka je, kdy a kde ji vybudujeme,“ řekl. Dodal, že údaj o Sokolnicích z webu smazal.

Pozastavení projektu potvrdil Jiří Machovský ze společnosti Farma pro všechny, která měla podnik v Sokolnicích pro City aquaponii budovat. „Co vím, tak tam byly problémy s obcí,“ podotkl.

Od sokolnické farmy se distancoval Michal Fojtík, jednatel firmy Future Farming. Právě na ni ještě nedávno odkazoval web City aquaponie. Fojtík dřív s Farmou pro všechny spolupracoval, ale pak šel vlastní cestou. „Teď už je to naše konkurence,“ dodal.

Future Farming nyní buduje akvaponickou farmu v části skleníků v brněnských Tuřanech a má už hotový chov ryb v Kalech na Brněnsku, kde provoz doplní o rostliny. „Stavíme také farmu v Senici na Slovensku. Platí ji soukromí investoři i banky,“ uvedl Fojtík.

Na farmě v Kalech chtějí spolupracovat s Mendelovou univerzitou v Brně. „Budeme tam se studenty dělat výzkumy, zaměřené na zlepšení produkce rostlinné části,“ řekl Robert Pokluda z Ústavu zelinářství a květinářství.