Návštěvníci akce mezi sebou porovnávají, které pokrmy komu chutnají nejvíce. Na výběr mají z více než dvaceti stánků, které nabízí jídla z celého světa. „Výborný je také tvarůžkový tataráček,“ ukáže Tomanová směrem ke stánku, kde pokrm nabízejí.

Na některé pokrmy si návštěvníci musí vystát frontu, ale pak většinou nelitují a jenom se oblizují. „Měl jsem trhaný burger a byl opravdu vynikající. Mám je rád, dávám si je i při jiných akcích,“ svěřuje se Jaroslav Havlík z Bohutic na Znojemsku.

Ve Velkých Bílovicích vyrůstá při příjezdu do města ze strany od Podivína zpomalovací ostrůvek.
Hustý provoz v Podivínské ulici. Ostrůvek zpomalí řidiče při vjezdu do Bílovic

Jiní příchozí touží ochutnat rybí hrancle, další zase poprvé vyzkouší mexickou quesadillu. „Více pikantní omáčku, nebo jemně?“ ptá se prodávající.

Lucii Tomanové se líbí právě rozmanitost pokrmů, kterou festival nabízí. „Je lepší, když si můžete vybrat. Přece jen burgerů člověk moc nesní,“ pousměje se mladá žena. Nechybí ani nápoje na zapití. Lidé si mohou vybrat mezi pivem, vínem nebo nějakým nealkoholickým nápojem.

Pořadatelé nachystali také doprovodný program pro děti. „Mohou si vypůjčit kolo a vyzkoušet si místní pumptrackovou dráhu,“ láká místostarosta Patrik Pařil.

Nejmenší se baví také při dlabání dýní. Na jedné pracuje třeba malá Sára. „Pomůžu ti,“ nabízí se její otec Jaroslav Havlík. Dcera proti tomu nic nenamítá. Z aktivity má viditelnou radost.

Vodojemy pod Žlutým kopcem v Brně.
Turisté v Brně? Bodovaly novinky. Prohlídky ve Vodojemu vyprodali za šest minut

Sobotní odpoledne zpestří v Pohořelicích i hudební vystoupení. „Od pěti hodin se představí Red Socks Orchestra. Přivítáme i Kate Matl,“ zmiňuje Pařil.

Akce pokračuje i v neděli. Po celém areálu nechybí opatření proti šíření koronaviru. „Všude jsme rozmístili dezinfekci. Snažili jsme se stánky co nejvíce roztáhnout, aby se lidé neshlukovali ve frontách,“ přibližuje Pařil. Věří, že za sobotu přijde kolem tisícovky lidí.