VYBRAT REGION
Zavřít mapu
SKÓRE ROVNOSTI: Byli jste letos v divadle?

Extrémní jídlo přilákalo v Brně téměř 1500 lidí. Dávali si šneky, hady či cvrčky

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Už potřetí si návštěvníci brněnského parku Lužánky pochutnávali na extrémních jídlech. V sobotu se u stánků na Extrem food festivalu tlačilo téměř patnáct set lidí. Kromě smažených cvrčků tentokrát ochutnali i šnečí burger nebo hadí maso.

13.5.2018
SDÍLEJ:

Extreme food festival Brno 2018 v brněnských Lužánkách.Foto: Deník / Attila Racek

Šnek chutná po houbách. Kuchaři k němu v Lužánkách přidali omáčku a list salátu, vznikl tak netradiční burger, na kterém si pochutnávaly desítky lidí. „Jsem tu poprvé, přišla jsem vyzkoušet něco nového. Bála jsem se, jestli můj žaludek snese jiné chutě. Překvapilo mě ale, jak dobrá jídla byla. Maso ze šneka mi chutnalo nejvíc. Bylo vláčné a připomínalo houby, bylo to zajímavé. Organizátoři odvedli skvělou práci, bylo narváno,“ řekla Hana Hrdličková z Brna.

Gurmáni nepřišli do brněnského parku jen ochutnávat. Spoustu z nich zajímalo, jak exotická jídla vznikají, nebo proč v některých zemích lidé jedí pro nás nepochopitelné pokrmy. To mohli návštěvníci zjistit na přednáškách. Jednu z nich vedl i kuchař Milan Václavík. „Chutě se ve světě různě liší. Muslimové nejí třeba vepřové maso, hinduisté by nikdy neochutnali krávu, protože je pro ně posvátná. A my se cpeme hovězími steaky a jitrnicemi. Koukáme přitom přes prsty na Asiaty, kteří vaří hady nebo psy. Měli bychom si uvědomit, že vždycky záleží na kultuře daného místa. Je v podstatě úplně jedno, co jíte. Záleží na tom, na co jste od malička zvyklí,“ vysvětloval kuchař.

Milovníci asijské kuchyně při přednášce kroutili hlavami. Ne každý z nich totiž věděl, jak se vyrábí například typická rybí omáčka, kterou jako základ do svých jídel používají kuchaři ve Vietnamu, Japonsku a dalších zemích. „Když cestovatel popsal její výrobu, zarazil jsem se. Až dodnes jsem měl rybí omáčku rád, teď mě ale chuť na asijská jídla přešla. Nejlepší omáčku totiž připravují na jednom malém ostrově ze živých ryb. Ty hodí do kádě, zaživa je zasolí a nechají rok hnít. Pak stočí vzniklou tekutinu do lahví a prodávají ji po celém světě. Asi mě to neodradí od mé oblíbené vietnamské kuchyně, budu se ale omáčce z hnijících ryb snažit vyhnout,“ konstatoval Pavel Fořt.

Pořadatel festivalu Pavel Pichler si letos pochvaloval účast návštěvníků i počasí. Přiznal ale, že podcenil prostor střediska volného času. „Dostali jsme sem větší počet lidí, než je kapacita areálu, což jsme si uvědomili ve chvíli, kdy se návštěvníci dopoledne málem ušlapali. Bylo tu téměř patnáct set lidí. Největší zájem měli o speciality, které jsme na festivalu představili poprvé. Hadí a krokodýlí maso šlo na dračku,“ shrnul a dodal že se na extrémní pochoutky mohou lidé těšit i příští rok.

Autor: Jolana Halalová

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 20 000 Kč Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení slévárenský dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: pomocné práce ve slévárně, možnost zaučení na slevač-formíř., Požadujeme: spolehlivost, pečlivost a přiměřenou fyzickou zdatnost, praxi ve slévárně., Nabízíme: odborné zaučení, příspěvek na stravování, příspěvek na penzijní připojištění, měsíční mzda od 20.000 Kč, náborový příspěvek 30.000 Kč, Zájemci hlaste se na personálním oddělení: p.. Alena Hlaváčková tel. 516 427 116, e-mail: alena.hlavackova@ernstleopold.cz nebo p. Jitka Matoušková tel. 516 427 126, e-mail: jitka.matouskova@ernstleopold.cz. Pracoviště: Ernst leopold s.r.o., Gellhornova, č.p. 2242, 678 01 Blansko 1. Informace: Alena Hlaváčková, +420 516 427 116. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 22 000 Kč Číšníci a servírky číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vyučení v oboru nebo praxe v oboru, spolehlivost, aktivní přístup k práci, příjemné vystupování., Zaměstnanecké benefity: strava v práci zdarma, příplatky za víkendy a svátky.. Pracoviště: Restaurace záložna, s.r.o. - provozovna boskovice, Masarykovo náměstí, č.p. 11, 680 01 Boskovice. Informace: Petr Konečný, +420 602 508 413. Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Operátor strojů a 24 000 Kč Obsluha lakovacích a jiných zařízení na povrchovou úpravu kovů a jiných materiálů Seřizovač lakovací linky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou., POŽADUJEME: praxi v práškové lakovně, pečlivost, spolehlivost., NÁPLŇ PRÁCE: seřizování, obsluha a údržba lakovací linky, zajišťování plynulého provozu výroby., První kontakt telefonicky na čísle 516 481 039 nebo na mail: hana.strnadova@eden-eu.com. Pracoviště: Eden europe, s.r.o., náměstí Práce, č.p. 483, 679 04 Adamov 1. Informace: Hana Strnadová, +420 725 512 433. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 17 000 Kč Zámečníci strojů zámečník - svářeč. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou., Požadavky: vyučení v oboru zámečník, autoklempíř, opravář zemědělských strojů výhodou, svářečský průkaz CO2, orientace ve výkresové dokumentaci. Možno absolvent., Pracovní doba Po-Pá 6:30-15:00 hod., Osobní kontakt po telefonické domluvě Ing. Kubín tel. 516 467 518 nebo 606 705 583.. Pracoviště: Benedio s.r.o., 679 53 Benešov u Boskovic. Informace: Ladislav Kubín, +420 516 467 322,606 705 583.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Radovan Mezera působí už téměř deset let jako dobrovolný strážce ochrany přírody v Moravském krasu.
3

Strážce ochrany přírody: Jednou do nás najížděl řidič, jinak je ale klid

Ve 2. kole krajské hokejové ligy porazila Minerva Boskovice (bílé dresy) Spartak Uherský Brod 5:4
10

Blanensko hostilo slovácký hokej. Uspěly jen Boskovice

Důležitá je prošláplá obuv a nepřeceňovat se, říká mistr dálkových pochodů

Jižní Morava - Dušan Machourek má v nohách přes osmatřicet tisíc kilometrů na organizovaných pochodech a téměř každou sobotu v roce tráví na jiné turistické akci po celé republice i v zahraničí. Před lety získal ocenění Zasloužilý mistr dálkových pochodů.

Ve Sloupu staví kolumbárium, plánují je i ve Vavřinci

Sloup - Pohřbů žehem přibývá a obce na svých hřbitovech stále častěji přistavují kolumbária pro uložení uren s popelem zemřelých. Taková stavba teď vyrůstá třeba ve Sloupu v Moravském krasu a začne budovat i v sousedním Vavřinci. 

Nová zoo do Brna přenese severní pól, lanovku i nový vstup

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Zažít drsné prostředí Himálaje, ochladit se v ještě krutějším prostředí Arktidy a pozdravit lední medvědy nebo se přenést pod vodní hladinu a pozorovat rozmanité druhy ryb a žraloky. To nejsou scény z cestopisného dokumentu, ale chystaná budoucnost brněnské zoo.

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT