Dalších osm nakažených žloutenkou přibylo za uplynulý týden v krajských nemocnicích. Žloutenka se na jihu Moravy nadále šíří i přes neustálou osvětu hygieniků, které epidemie od května letošního roku zaměstnává. „Mysleli jsme si, že se po ochlazení situace zlepší, třeba i proto, že lidé nosí rukavice a konzumují jídlo a pití venku méně často. To se ale nestalo," podotkla vedoucí protiepidemiologického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Hygienička se obává, že žloutenky teď v předvánočním období přibyde. Šíření hepatitidy A hrozí třeba i na brněnských vánočních trzích, kde si lidé ruce nemyjí tak často. „Vydali jsme doporučení pořadatelům, dále požádáme magistrát o vyvěšení informačních letáků," řekla Ciupek.

Jak už Deník Rovnost informoval, pořadatelé vyšli hygienikům vstříc a na jednotlivých trzích pro návštěvníky umístí stojany 
s dezinfekčními přípravky. „Na náměstí Svobody bude těchto stojanů šest. Snažíme se tak minimalizovat riziko nákazy," řekla mluvčí turistického informačního centra Gabriela Peringerová, které trhy na náměstí Svobody pořádá. Na Moravském náměstí si lidé umyjí ruce i pod tekoucí vodou.

Stojany s dezinfekcí ocení třeba Martin Bíza. „Nákazy se nebojím, ale je to dobrá prevence. Ruce si dezinfikuji rád, protože mi pak voní," uvedl Brňan.

Doba, za kterou se nemoc u nakaženého projeví, je od dvou týdnů až do padesáti dnů. „Pokud se žloutenka takto rozšíří, další vlna nákazy se projeví až okolo Vánoc nebo po nich," informovala Ciupek. Vánoční trhy ale zakazovat hygienici nechtějí.

Nebezpečí při pití nápojů 
z vratných hrnků a kelímků prý nehrozí. „Hrnky se umývají ve velkokapacitní myčce, která splňuje všechny hygienické normy. Zbytek si musí hlídat návštěvníci a prodejci," podotkla Peringerová. Právě dodržování norem zkontrolují přímo u stánků hygienici.

Podobná epidemie na jižní Moravě po roce 1990 dosud nebyla. Obvykle je kolem deseti nakažených v kraji ročně.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ