Čím si vysvětlujete, že jihomoravští důchodci mají nižší důchody?
Jihomoravský kraj je zemědělská oblast a v zemědělství jsou obecně nižší platy. Vliv na to má také počet dětí. Jižní Morava je více religiózní a lidé měli více dětí než ve zbytku republiky. Ženy proto chodily do důchodu dříve, a proto měly i nižší důchod. Velmi důležitým faktorem je také to, jak dlouho člověk žije. Lidé v kraji se průměrně dožívají vyššího věku než například v Ústeckém kraji. Staří důchodci průměrnou výši důchodu snižují.

Zmenší se někdy rozdíly mezi kraji?
Pravděpodobně se zmenšovat nebudou. Ale ani zvětšovat.

Brno je nad republikovým průměrem, Znojemsko naopak pod. Proč?
Znojemsko je mnohem více zemědělská oblast a důchody tam jsou proto nižší. Lidé také kvůli fyzicky náročné práci mohou odejít do předčasného důchodu, což zase snižuje průměrnou výši důchodu. Je téměř jisté, že to bude stejné i v budoucnu.

Co je důležité pro lidi, aby s důchody vycházeli?
Zejména složení domácnosti. Úplná domácnost se dvěma příjmy se má většinou dobře, mohou si dovolit třeba i dovolené v zahraničí. Jeden důchodce v domácnosti je už problém. Nejvíce ohrožené chudobou jsou vdovy, které nemají nárok na vdovský důchod. Zásadní z hlediska vyžití je také to, zda důchodce bydlí ve vlastním bytě nebo v nájmu. Na vesnicích a v menších městech bydlí převážně ve vlastním. Brno je ale hodně privatizované a zhruba třetina důchodců je v nájmu. To je oproti zbytku republiky extrém.

Žije se tedy důchodcům v kraji lépe na venkově než ve městě?
Myslím si, že ne. Potraviny stojí téměř stejně, ve velkých obchodech jsou možná i levnější. Ve městě mají důchodci i nižší náklady na dopravu a kamkoliv se dostanou. K lékaři specialistovi to mají blízko. Mimo dostupnější zdravotnictví je tady pro ně také lepší kulturní vyžití. Mohou chodit do divadla nebo jinak trávit aktivně čas. Ve městech také mohou lépe čerpat slevy a úlevy.

CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE V SOBOTNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

Robert Jahoda
• Narodil se 6. prosince 1974 ve Valticích na Břeclavsku.
• Absolvoval na gymnáziu na brněnské třídě Kapitána Jaroše.
• Následně vystudoval Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1998 na fakultě učí. V současnosti je docent.
• Věnuje se veřejným financím a sociálnímu systému.
• Nejvíce se zajímá o důchodový systém, který zkoumá už několik let.
• Volný čas tráví s manželkou a svými dětmi. Rád sportuje, v oblibě má zejména běh.