Jak Deník Rovnost informoval, některým sportovcům se nelíbila nová směrnice schválená letos v únoru. Příspěvky podle ní mají dostat jen ti, kteří mají v obci trvalé bydliště. Například pod Tělovýchovnou jednotou trénuje řada mladých odjinud. „Nedostává se na všechny. Nechápeme, s čím mají zastupitelé problém,“ řekla nedávno hospodářka spolku Evženie Judasová. Většina peněz podle ní putuje do fotbalu.

S tím nesouhlasí předseda fotbalového klubu Pavel Holub. „Není pravda, že všechno máme od obce. Ta nám žádné peníze na činnost neposkytuje. Řešíme to jinak,“ vysvětlil Holub.

Ilustrační foto
Reprezentují obec ve sportu, podporu ale nedostanou. Nejsou totiž místní

I předseda finančního výboru a zastupitel Vlastimil Smékal odmítá, že by fotbalistům obec posílala výrazně víc peněz na úkor ostatních. „Nikdo nemůže tvrdit, že si žádal o peníze a nic nedostal. Obec se snaží vyhovět všem. Máme podložené žádosti za poslední roky, třeba u Tělovýchovné jednoty byla jen jedna na částku osm tisíc korun. Nejde o závratné částky, vždy jen o pár tisíc většinou ale na pořádání akcí,“ tvrdí zastupitel.

Peněžité dary spolkům podle nového klíče zastupitelé schválí ve čtvrtek. Z rozpočtu obce se rozdělí mezi spolky sto dvacet tisíc. „Tyto peníze půjdou všem spolkům. Je možné je použít i na podporu těch, kteří nejsou z Pustiměře,“ dodal Smékal.

Sen několika generací slavkovských atletů se naplnil. V sobotu se tam poprvé závodilo na zbrusu novém atletickém stadionu, který splňuje ta nepřísnější kritéria.
Slavkovští atleti dostali dárek. Špičkový závodní areál

Hospodářka Tělovýchovné jednoty Judasová teď čeká, jak zastupitelstvo dopadne. „Mluvila jsem s panem Smékalem, vše jsme si vyjasnili. Říkal, že to bude v pořádku. Dál už to nechci řešit,“ sdělila.

Místní situaci s rozdělováním peněz sledují, většinou se ale bojí k ní veřejně vyjádřit. „Důležité je, aby mohli všichni dál trénovat a přestali se vzájemně osočovat,“ vzkázala jedna z obyvatelek Pustiměře, která si nepřála uvést své jméno. Redakce je však zná.

Problémy v obci
• Zastupitelé v Pustiměři v únoru připravili nová kritéria pro rozdělování peněz do sportu.
• Některým zástupcům klubů vadilo, že nedostanou příspěvky na svěřence, kteří nejsou místní.
• Obec kromě dotace rozdělí ušetřených sto tisíc korun. Dar bude možné použít na cokoliv.