„Vzhledem k poškozením to považujeme za výborný výsledek. Už v tuto chvíli přitom plyn proudí do více než šestnácti set domácností z původního počtu 2 341 odstavených,“ zdůraznil ředitel provozu a údržby sítí společnosti GasNet Petr Koutný.

Každý den v Hruškách, Lužicích, Mikulčicích a Moravské Nové Vsi pracuje více než osmdesát techniků a specialistů.

„Už o víkendu se nám takto podařilo obnovení dodávek zemního plynu pro prvních 102 odběratelů v Lužicích. Od té doby se nám v celé zasažené oblasti daří připojit desítky až stovky zákazníků denně. Vždy samozřejmě záleží na stupni poškození,“ doplnil Koutný.

Prvním krokem k dodávek byla důkladná kontrola plynovodů a dalších zařízení. Plynaři ji provedli už minulý víkend. Prioritou nadále zůstává bezpečnost všech lidí, kteří v obcích pracují na odstraňování škod. Podle míry poškození stanovili odborníci harmonogram oprav a následného obnovení dodávek.

V tornádem zasažených Mikulčicích pomáhají zraněným členové Emergency Medical Team, kteří při mimořádných událostech jezdí pomáhat do zahraničí.
Doktorka léčí v Mikulčicích i bez střechy, zraněným pomáhá traumatým z Brna

„Snažíme se dělat maximum pro to, abychom obnovili dodávky pro co největší počet zákazníků. Na druhou stranu chci zdůraznit, že nebudeme celý postup urychlovat na úkor bezpečnosti. Ta je pro nás od začátku celé akce na prvním místě,“ slíbil Josef Pomykal, který pro firmu na místě řídí práce plynařů.

V oblasti zasažené tornádem má podle něj řada lidí zcela zničené hlavní uzávěry plynu, regulátory, plynoměry a další zařízení. Distributor slíbil, že při opravách sítě zajistí výměnu svých plynoměrů. Navíc zdarma vymění lidem i poškozené regulátory a některé další části odběrných plynových zařízení, které jsou v jejich majetku a jejichž výměnu by si jinak museli platit sami.

„Cítíme jako svou povinnost lidem v této situaci pomáhat. V řadě případů přišli doslova o všechno. Jako součást naší pomoci převezmeme náklady spojené s obnovením dodávek plynu z velké části na sebe,“ potvrdil Koutný.

Slíbil dále, že poškozené regulátory a technologické části v takzvaném pilířku vymění a zaplatí firma. „Také jsme se rozhodli na naše náklady zajistit případné tlakové zkoušky a revize. Každopádně chceme pomoci lidem v těžké situaci a zajistit jim v co nejkratší době bezpečné a spolehlivé dodávky plynu,“ dodal ředitel provozu a údržby sítí.