1. FERDINAND D´ESTE VE SVĚTLÉ

Kdy? Sobota, od 14.00

Kde? Světlá

Sté výročí začátku první světové války si ve Světlé připomenou stylově. Příjezdem následníka trůnu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este s rodinou. Zastaví se tam před odjezdem do Sarajeva. Akci pořádá obec Světlá. Příjezd arcivévody je naplánovaný v sobotu na druhou hodinu odpolední. K obecnímu úřadu ho přiveze historický automobil Laurin & Klement. Následovat bude pietní akt u pamětní desky vojáků padlých v první světové válce a slavnostní otevření výstavy Velká válka. Arcivévoda se projede obcí a na výletišti zhlédne ukázku požárního útoku. Předvedou ji světelští hasiči s historickou stříkačkou z roku 1887. V půl páté začne beseda k výstavě, po celé odpoledne bude vyhrávat CK dechová hudba Letovice.

2. OLOMUČANSKÁ LÁVKA

Kdy? Sobota, od 13.00

Kde? Olomučany, požární nádrž

Pouhých třicet centimetrů široká plovoucí plošina položená přes hasičskou nádrž v Olomučanech. To bude místo konání zábavné soutěže nazvané Olomučanská lávka, kterou v sobotu od jedné hodiny odpolední pořádá vůbec poprvé tamní sbor dobrovolných hasičů. Zúčastnit se může každý, kdo se nebojí bahna, vody a netradičních zážitků.

Pro jednotlivce si organizátoři připravili soutěž v přejezdu lávky na kole. Dvojice se mohou utkat v přejezdu lávky na trakařích. „Lávka se bude stavět den před soutěží a povede přes náš bahňák. Postavili bychom ji dříve, ale bojíme se vandalů. Soutěže se může zúčastnit každý, kdo má odvahu a zájem. Symbolické startovné je ve výši dvaceti korun. Nejrychlejší budou ocenění diplomem a pohárem," řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů Olomučany Miroslav Dvořáček.

Na soutěžící čeká plovoucí lávka na sudech. „Samozřejmě jsme přejezd přes lávku otestovali. Bezpečnost soutěžících zajistí helma a záchranná vesta. Na akci bude dohlížet i záchranná služba. Vše je ovšem na vlastní nebezpečí, " řekl další z olomučanských hasičů Martin Rajbl.

Kromě soutěže čeká na návštěvníky další program. „Pro děti připravíme skákací hrad, malování na obličej, mohou se za poplatek proletět vrtulníkem. Třešničkou na dortu bude autogramiáda hokejistů z brněnské Komety," doplnil Dvořáček. Hasiči nabídnou i jídlo a pití. Po soutěži vypukne taneční zábava se skupinou Velvet.

3. PIVNÍ SLAVNOSTI

Kdy? Pátek, sobota

Kde? Velké Opatovice, zámecký park

Sbor dobrovolných hasičů z Velkých Opatovic pořádá už čtrnáctý ročník hasičských slavností piva. V pátek a sobotu v tamním zámeckém parku. Na své si díky široké nabídce různých druhů zlatavého nápoje přijdou milovníci piva, ale organizátoři jim chtějí nabídnout také bohaté hudební rozptýlení. Do města dorazí například kapely Krounex, Sauria, Defekt nebo Bon Jovi Revival. Hlavní hvězdou bude známá skupina Wohnout, která vystoupí v pátek po deváté hodině večer.

4. SRAZ TRABANTŮ

Kdy? Sobota, 10.00 až 12.00

Kde? Boskovice, Masarykovo náměstí

Dvě stě trabantů zaplní už tuto sobotu boskovické Masarykovo náměstí. Od desíti hodin ráno budou k vidění nejrůznější auta této značky. „Přijedou veteráni z roku 1964, ale i nejnovější modely. Očekáváme i nějaké kuriozity. Občas k nám přijede například trabant pokreslený večerníčkem nebo auto, které má na střeše živou zahrádku," láká diváky organizátor srazu Jan Karbaš. Sraz trabantů je součástí desátého Veteran srazu Morava, který se koná v Plumlově. Auta se budou na náměstí střídat mezi desátou až půl dvanáctou, protože naráz by se všechna na náměstí nevešla.