„Nejsme lhostejní a jsme si vědomí nebezpečí, které silnice pro cyklisty skýtá. Ne všichni totiž o objížďce vědí. Když pak jedou po děravé cestě třeba i s dětmi a předjede je kamion, mnohdy jde skutečně o život. Někteří turisté, kteří k nám přijíždějí, byli překvapení, jiní si pobyt u nás v obci kvůli extrémní dopravní zátěži zkrátili, nebo dokonce ho i zrušili,“ zdůvodnil místostarosta Dolních Dunajovic Miroslav Kovács.

Plachty zároveň i radí cyklistům, jak se z obce do Brodu nad Dyjí dostat bezpečně. „Na mapě je zvýrazněná značená cyklostezka vedoucí přes Dunajovické kopce,“ přiblížil místostarosta.

Silnice I/52. Ilustrační foto.
Další opravy na I/52: k mostu u Pasohlávek přibyl čtyřkilometrový úsek

Rozčarovaná z extrémního provozu byla i turistka Lucie Halamová z Malé Skály na Liberecku, která do Dolních Dunajovic vyrazila za odpočinkem s manželem a dvěma dětmi. „Přes den jsme podnikali výlety po Pálavě, takže jsme ruch nevnímali. Ale večer byl hluk doopravdy neúnosný. Chudáci místní,“ kroutila hlavou žena.

Podle místostarosty Kovácse silničáři sice cesty kontrolují a pravidelně opravují, na jejich havarijním stavu to však nic nemění. „Vznikne výmol, silničáři díru zalepí a v okamžiku, kdy jsou s tím hotoví, vznikne jinde díra další. Podle mě se měla silnice na objízdné trase dát zcela do pořádku ještě před uzavřením mostu," domnívá se Kovács.

Ilustrační foto
Opravy odřízly obec od světa. Objížděk na jihu Moravy na podzim ještě přibude

Obce na Mikulovsku, kterých se uzavírka mostu přes Nové Mlýny dotkla, nyní usilují o to, aby se silnice po jeho dokončení dočkaly opravy. „Náš starosta Josef Hasník inicioval vznik společného dopisu, který jsme všichni dohromady poslali na kraj. Jde o výzvu, v níž žádáme, aby se neopomnělo silnice na objízdné trase po otevření mostu přes nádrže zrekonstruovat," nastínil Kovács.