Ochutnat originální piva vyrazil na sobotní festival pod břeclavský zámek Petr Žůrek. Kromě sedmadvaceti pivovarů však Břeclavanovu pozornost neustále zaměstnával nepopulární bodavý hmyz. Ten od minulého týden doslova okupuje některé části města.

„Akce byla výborná, ale ani na chvíli jsem kvůli komárům neměl klid. Prakticky jsem jen stěží stihl vypít jedno malé pivo. Nestačil jsem je od sebe odhánět. Bez repelentu to zkrátka vůbec nešlo," potvrdil zkušenost tisíců příchozích.

Ta se odrážela i v regálech okolních supermarketů. Například v Bille sháněli lidé o víkendu veškeré varianty repelentů a ochranných prostředků proti komárům marně. A to už od středy.

„Repelenty ve sprejích a odpuzovače komárů do zásuvek se kupují ve velkém. V sobotu se jich prodalo nejvíc, dnes jdou od rána taky na dračku," podělila se v pondělí Ida Nešporová, která prodává v drogerii v centru města.

Za přemnožením komárů v okolí Břeclavi stojí podle odborníků silné deště, v jejichž důsledku došlo k vylití Dyje do lužních lesů na Soutoku a v Kančí oboře. Následné parné počasí ještě urychlilo líhnutí nových komárů. K tomu došlo v polovině minulého týdne.

„Dyje se na Soutoku nedávno vylila dál než na jaře, až k lánským loukám. Před týdnem tam tak došlo k postřiku vodních ploch z traktoru. Na loukách je ale vysoká tráva a díky slunci se už začaly larvy zakuklovat, takže účinek nebyl tak silný. Mezi stromy se navíc traktory nedostanou a postřik z konve nepostihne všechno. Ke stoprocentnímu vyhubení tak nedošlo," vylíčil odborník na bodavý hmyz Oldřich Šebesta z Břeclavi.

Uletí i kilometry

Podle Šebesty tak na Pohansku a Soutoku hrozí i lokální komáří kalamity. Ty navíc mohou zakrátko nastat i v Břeclavi a Lanžhotě. Přemnožení komáři totiž při příznivých podmínkách zvládnou uletět až deset kilometrů.

„Pokud by bylo bezvětří, teplota kolem dvaceti stupňů a pod mrakem, tak jich bude v Lanžhotě a části Břeclavi u Pohanska víc, než je příjemné. Podobné je to u Kančí obory, kde je mnoho skrytých tůněk, v nichž se mohou nerušeně líhnout. Vysoký výskyt komárů je tu při vlhkém roku už tradiční," doplnil Šebesta z břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Brno.

Běžnou součástí letních posezení a hospod v postižených částech měst se tak stal erární repelent zdarma. Při akcích jako byl sobotní festival minipivovarů by se však podle Šebesty vyplatilo plošné ošetření celé louky.

„Prostorový 3D repelent se veřejně prodává asi dva roky. Předtím jsme jej testovali na Soutoku a vydržel asi pět dní. Postřik si sedne na trávu a postupně se odpařuje. Koncentrát stačí naředit vodou a louku obejít s postřikovou konví. Na verandy lze zase použít 3D repelent ve spreji," poradil Šebesta.

Chránit se proti komárům má význam nejen kvůli pohodlí, ale také infekcím, jež může bodavý hmyz přenášet. „Kalamitní druh komára, jenž převažuje na Podluží, vážnější infekce nepřenáší. Nejčastější je takzvaná valtická horečka. Většina lidí ji ale přejde, aniž by věděla. Dva tři dny není člověk ve formě a svádí to na úpal. Místní už ale většinou mají protilátky," uklidnil.

Na druhou stranu však odborník varoval před výhledem do budoucna. Půda se v lesích sice minulý týden díky vedrům o něco vysušila, hlouběji v zemi se ale voda stále drží. A v dalších dnech mají přijít vydatné srážky. „Pokud zas Dyje dosáhne prvního povodňového stupně a vylije se na podmáčené louky, zem vodu nevsákne a vzniknou nová líhniště," uzavřel nevesele.