A nejedná se jen o starší lidi. Účastníci výzkumu Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny provedli se pohybovali od pětadvacet i do čtyřiašedesáti let. Vědci jich otestovali dva tisíce z Brna a okolí. „Dvě třetiny z nich měli vysoké riziko rozvoje cukrovky druhého typu v následujících letech. Výsledek ozřejmuje fakt, že v České republice se za posledních deset let zvýšila úmrtnost na cukrovku o téměř sedmdesát procent,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Juan Pablo Gonzalez Rivas.

Diabetes se dle dat Světové zdravotnické organizace stal v roce 2019 jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí. Jeho zákeřnost tkví v tom, že se dlouhá léta neprojevuje. „Většinou se na ni přijde při prevenci nebo nějakém náhodném testu. Pokud se cukrovka odhalí včas, lze se s tím poměrně dobře vypořádat. Pokud ne, zanechá stopu na většině orgánů,“ vysvětlil lékař Tomáš Klobas.

Očkování seniorů proti covidu-19 v očkovacím centru na brněnském výstavišti.
Miliony pro očkovací centra na jihu Moravy: fungovat začnou začátkem března

Zároveň diabetes umocňuje veškerá ostatní onemocnění, které pacienta postihnou. "Chronický stav pacientů s diabetem a celková dysfunkce předurčují pacienty k mnoha závažným stavům, včetně rakoviny. A během pandemie Covid-19 je evidentní, jak osoby s diabetem vykazují závažnější projevy nemoci, včetně zvýšeného nebezpečí úmrtí," doplnil Rivas.

Diabetes druhého typu:

* Vysoké riziko rozvoje: 64,7% Brňanů
* Výzkumný vzorek: 2000 lidí
* Věk: 25 – 64 let
* Příčiny nemoci: přejídání, nedostatek pohybu, genetika
* Možné důsledky nemoci: slepota, selhání ledvin, amputace nohou
* Prevence: pohyb, racionální jídelníček
* Počet lidí s cukrovkou na světě: 422 milionů

Právě absence viditelných příznaků a nízká informovanost o povaze cukrovky jsou dle Rivase hlavní příčiny vzestupu onemocnění. „V Brně zatím neexistuje program prevence cukrovky a navíc je obtížné nějaký nastavit, pokud osm z deseti lidí riziko ignoruje. V současné době pracujeme na přizpůsobení obecného programu prevence české populaci. Pilotní verzi budeme mít v řádu měsíců a pak se je pokusíme implementovat tak, aby pomohl co nejvíce lidem,“ doplnil.

Hlavní příčinou vzniku získaného diabetu bývá přejídání v kombinaci s minimem pohybu a následná obezita. Roli však hraje i genetika.

U zdravého jedince po příjmu potravy stoupá hladina cukru v krvi. Slinivka na tento stav reaguje vyplavením hormonu inzulinu, který je klíčový pro vstup cukru do buněk. Ty jej využívají jako zdroj energie.

Při dlouhodobém přejídání se inzulinu začne vyplavovat příliš mnoho a buňky vůči němu začínají být hluché – vzniká takzvaná inzulinová rezistence. Inzulinu je pak potřeba vyrábět více. Slinivku neustálá produkce vyčerpává, což může vést až ke ztrátě schopnosti hormon tvořit. Důsledkem je, že cukr se nedostane do buněk a zůstává v krvi. „Nemoc pak ničí cévy, nervy, ledviny. Projevuje se multiorgánově,“ doplnil Klobas.

Nejčastější diagnózou u cukrovkářů bývá diabetická noha. V roce 2017 jí trpělo přes čtyřicet tisíc lidí. U šesti tisíc z nich museli lékaři přistoupit k nejradikálnějšímu řešení. „Diabetes poškozuje nervy a urychluje kornatění tepen, což vede k tvorbě vředů a následnému odumření tkáně. Lékaři pak nohu v různém rozsahu musí amputovat,“ popsal Josef Zámečník v učebnici patologie.

Nově vzniklé vilové domy na brněnském Červeném kopci.
Červený kopec v Brně zčervená: ze skály mezi zahrádkami už rostou nové domy

Cukrovka rovněž vede k šedému zákalu, způsobuje slepotu, selhání ledvin, infarktu či mrtvici. "To vše představuje velkou zátěž pro člověka, rodinu, společnost, systém zdravotní péče a vládu. Dobré je, že rozmachu cukrovky lze zabránit. Stačilo by vzdělávání populace o rizikových faktorech, zdanění potravin podporujících obezitu, a na druhé straně podpora zemědělcům a zákazníkům, tak aby pomohla snížit náklady a zvýšit dostupnost ovoce a zeleniny," nastínil řešení Rivas.

Prevence, prevence, prevence

Nejúčinnější způsob, kterým lze nemoci nejen předejít, je úprava životního stylu: pohyb, racionální jídelníček. „Tímto lze riziko významně ovlivnit. Stačí dvacet minut fyzické aktivity denně nebo intezivní aktivity každý druhý den. Doporučuji chodit do práce pěšky, nepoužívat výtah a podobně,“ nastínil Klobas.

Existují i případy, kdy změna životního stylu cukrovku téměř vyléčila. "Ano, existují důkazy o tom, že u pacientů s diabetem typu dva, kteří dokázali radikálně snížit svou váhu, může dojít k dlouhodobé remisi cukrovky. To je dobrý návod pro pacienty s diabetem a nadváhou nebo obezitou. Této redukce hmotnosti lze dosáhnout bariatrickou operací, pokud pacient vyhovuje kritériím, nebo intenzivním programem životního stylu, například úplným nahrazením stravy tekutou stravou po dobu tří až pěti měsíců. Zní to náročně, ale mít šanci se zbavit cukrovky stojí za to," řekl Rivas.

Děti z brněnské základní školy Bosonožská zkoušely slinové testy na covid.
První v kraji: brněnské děti vyzkoušely slinné antigenní testy

Pokud pacient s diabetem režimová opatření nedodržuje a jídelníček si hlídá pouze pár dní před návštěvou lékaře, samotná hladina cukru v krvi může v testech vyjít uspokojivě, avšak z doktor si o pacientově životosprávě umí udělat obrázek až tři měsíce zpátky na základě takzvaného glykovaného hemoglobinu.

Nemoc se zpočátku léčí rovněž podáváním antidiabetik. V krajním případě je nutné zavést inzulinové injekce.