V úterý bylo na standardních lůžkách v Bohunicích hospitalizováno s covidem 157 pacientů, na jednotce intenzivní péče osmadvacet, z toho dvanáct na umělé plicní ventilaci. „Naši lidé jsou velice unavení a deziluzováni. Ošetřujeme pacienty bez očkování a při loučení ještě řeknou, že just se nenechají očkovat. Toto zdravotníky obtěžuje a vzbuzuje pocit zbytečnosti," řekl v debatě Deníku šéf Kliniky infekčních chorob Petr Husa.

Kyjovská nemocnice musela kvůli dramatickému nárůstu nových případů pacientů s covidem podle Seznam Zpráv oficiálně vyhlásit stav hromadného postižení osob v resuscitační péči. „Protože musím nahradit svou nemocnou kolegyni, oslavím své padesáté narozeniny celodenní prací na zaplněném oddělení ARO. Nyní máme na plicní ventilaci dvanáct pacientů," popsal aktuální situaci na Twitteru lékař Jiří Vyhnal.

Ilustrační foto
Tři jihomoravské záchranáře napadl zdrogovaný muž. Případ šetří policie

Od pondělí jsou také zvýšené kapacity pro očkování. „Ve Znojmě vymýšlíme místo, kde bychom zřídili očkovací centrum. Limit očkování může být jen motivace lidí, nemůže to být personál a prostory," řekl hejtman Jan Grolich.

Hejtman by také přivítal větší počet vojáků, kteří pomáhají v nemocnicích. Kraj si žádal o větší pomoc, ale aktuálně mají jen devětatřicet. „Měli by být především posílaní na Moravu," uvedl.