Po dvouletém pokusném ověřování se Comenia Script v prosinci stalo alternativou k běžně používané psací abecedě. „Podle závěrečné zprávy písmo děti baví, vyhovuje například i levákům nebo žákům se specifickými vzdělávacími potřebami," vysvětlila mluvčí ministerstva školství Jana Holíková.

Školy, které se rozhodnou písmo vyučovat, jsou ale vázány několika podmínkami. „Potřebují souhlas rodičů s výukou tohoto psaní s upozorněním na možné komplikace při přestupu žáka na jinou školu," sdělila Holíková. Učitelé také musí být vyškolení pro výuku psaní tohoto písma. „Pokud se škola rozhodne zařadit písmo Comenia Script do výuky, uvede to ve svém školním vzdělávacím programu," doplnila Holíková.

Podnětem k úvahám o novém písmu byly prý dotazy rodičů, kteří měli zkušenosti se vzděláváním dětí například ve Velké Británii, Spojených státech amerických, Finsku nebo Dánsku. „Tam žáci běžně používají tiskací písmo," dodala Holíková.

Názory učitelů a rodičů na nový vzor ale nejsou jednotné. „Comenia Script budeme učit ve výtvarné výchově. V prvním ročníku ale zůstaneme u klasického písma. Dysgrafici si mohou vybrat, která varianta je pro ně jednodušší," uvedla ředitelka základní školy ve Sněžném na Žďársku Věra Matějů.

Od září 2011 testovalo písmo třiatřicet škol z celé republiky. Loni se ho pak rozhodly učit i některé další školy, například ta v Hálkově ulici v Humpolci. Tamní učitelka Dana Kubů je přesvědčena, že zavést jej byl dobrý nápad. „Loni v červnu jsme uspořádali schůzku s rodiči dětí, které měly nastoupit do mé třídy. Některé návrh nadch a okamžitě souhlasili, jiní byli zdrženlivější, ale nakonec neměl nikdo výhrady," popsala, co zavedení písma předcházelo.

V polovině školního roku už vidí výsledky. „Děti píší rychleji a navíc je v podstatě tiskací písmo podporuje ve čtení. Čtení a psaní jsou více provázané," pokračovala Kubů.

CELÉ TÉMA VČETNĚ INFOGRAFIKY S UKÁZKAMI PÍSMA Z MINULOSTI, ROZHOVORY S ŘEDITELI A RODIČI NEBO NÁZORY GRAFOLOŽKY ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST