Sladké delikatesy plnily jeden stůl vedle druhého, v různých podobách. K vidění byla čokoládová fontána, kde nedočkavým mlsounům namáčeli ovoce, vedle horká čokoláda doutnající z kelímků, o kousek dál pralinky různých tvarů a chutí, waffle zdobené šlehačko-čokoládovou pěnou či ovoce na špejli.

Valtický zámek se změnil v čokoládový ráj.
Zámek se změní v ráj čokolády. K ochutnání budou i pralinky s moučnými červy

K čokoládě dokonale ladí karamel, i na tom si tisíce návštěvníků pochutnávali. „Přijeli jsme z Valašska od Rožnova. Sami si vaříme mléčný karamel z poctivého mléka, které kupujeme na farmě, a cukru. Není v tom žádná chemie, žádný stabilizátor. Je vynikající na palačinky, na ovocné saláty, do tvarohů, kaší. Ale hodí se i sýrům nebo na pečené kuře,“ řekla jedna z prodávajících Dana Přistoupilová.

Kdo by si myslel, že sladkosti lákají především ženy a děti, byl na Čokoládovém festivalu vyveden z omylu. „Dobrou čokoládu si také rád dám. Ne, že bychom ji doma jedli ve velkém množství, ale tuto akci jsme si nemohli nechat ujít,“ řekl Petr Dokoupil, který přijel s rodinou z Židlochovic.

Českým sommelierem roku je Kamil Prokeš.
Blýsknul se znalostmi i obsluhou. Sommelier roku je Kamil Prokeš z Břeclavska



Program nabídl například i kulinářskou show Jiřího Holuba. „I maso se dá s čokoládou spojit,“ prozradil přihlížejícím a pustil se do přípravy vepřové kýty s čokoládovou omáčkou.

Cukrem nabitá přehlídka návštěvníkům nestačila. Domů odcházeli s taškami naplněnými čokoládou, samozřejmě.