Točené pivo si o víkendu na přehradě dal i Petr Sehnal s přáteli. „Je skvělé, jak je tu živo. Pamatuji se, že před pár lety se všichni na přehradu báli chodit, protože byl zákaz koupání a navíc to docela zavánělo. Teď to sice ještě kvůli počasí na koupání není, ale až se oteplí, určitě vodu vyzkouším," řekl Brňan.

Sinice jsou jednoznačně na ústupu a v následujících pěti letech Povodí Moravy musí kvalitu vody udržet. V pondělí spustilo aerační věže, které promíchávají vodu. „Kromě nich bude pokračovat i srážení fosforu na přítoku a jako pojistku máme nachystanou loď na sběr vodního květu z hladiny," popsal ředitel závodu Dyje Jan Moronga. Povodí za opatření zaplatí každý rok asi deset milionů korun.

Na čištění přispívá také Brno a vedení města si oživení přehrady jednoznačně pochvaluje. „Je vidět, že návštěvnost přehrady se zvyšuje a stejně tak je větší i nabídka služeb u přístaviště. Stoupá i zájem podnikatelů a stánky jsou hezčí," podotkl náměstek brněnského primátora Ladislav Macek.

Nejvyšší kvalita

Hygienici Brněnské přehradě před týdnem dali to nejlepší hodnocení kvality vody. „Věříme, že sezona bude dobrá. Minimálně jako loni," dodal Moronga. Začátek sezony posunulo chladné počasí asi o měsíc. Původně chtělo povodí spustit aerační věže už v půlce května. Kvůli vydatnému dešti, který Svratku znečistil, také v pondělí zvýšilo dávkování fosforu na přítoku na dvojnásobek.

Ani za pět let, kdy pracovníci povodí vypnou aerační věže a přestanou dávkovat síran, však proces čištění neskončí. „Bude záležet i na opatřeních nad nádrží. Je potřeba stavět další čističky odpadních vod a dohlížet na hospodaření na pozemcích v povodí Svratky. Měl by existovat postih těch, kteří nevhodně osévají půdu a ta se kvůli tomu odplavuje do řeky," poznamenal ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Město v Rakovecké zátoce plánuje postavit nová dětská hřiště, záchody a sprchy.

Podle něj chce povodí upravit i břehy přehrady, aby lidé měli pohodlný vstup do vody. „Letos je upravená Rakovecká zátoka, příští rok je v plánu Kozí Horka. Návštěvníků je opravdu čím dál více, jen je otázka, jestli budou mít kde parkovat," upozornil Světlík.

Větší nápor čeká přehradu zřejmě už na konci tohoto týdne, na který meteorologové předpovídají teploty až ke třiceti stupňům.

Sklopené věže hledají naslepo
Brno /REPORTÁŽ/ - Jen pár bublin nad hladinou a hadice s přívodem kyslíku dávají tušit, že v hlubinách Brněnské přehrady začíná důležitá fáze čištění nádrže. Potápěč Luděk Toth právě vytahuje blíž k hladině jednu z dvaceti provzdušňovacích věží. Ty vhánějí kyslík do spodních vrstev, kde brání množení sinic.

Po zimě pokrývá věže vrstva usazenin, které se při pohybu víří a znemožňují výhled. „Teď jsem v hloubce devět metrů a voda je tu dost kalná, viditelnost je asi půl metru," hlásí Toth do vysílačky.

Jeho hlas je mírně zkreslený a je slyšet hlasité oddechování. „Spouštíme k tobě převodové kolo, kterým věž povytáhneš," říká do přístroje Tothův kolega. Kolo měří v průměru asi metr a potápěč ho nasadí asi v pětimetrové hloubce.

Zprovoznění jedné věže trvá asi hodinu. Celkem jich je v Brněnské přehradě dvacet. „Na zimu je vždycky sklopíme, aby je náhodou nepoškodila vrstva ledu. Na jaře je pak vyhledáváme pomocí navigace, což je asi nejnáročnější. Nahazujeme kotvu vlastně naslepo v asi dvacetimetrovém okruhu," popisuje jeden z Tothových kolegů, který od něj přebírá převodové kolo navázané na laně. Věže budou vodu v přehradě probublávat zřejmě do září.