Nový systém, který firma připravuje už několik let, má fungovat na principu předplacených karet. „Lidé si je nabijí a zaplatí díky nim jízdné. Chceme spolupracovat také se sousedními kraji, aby karty lidé využili i tam," popsal systém ředitel Kordisu Jiří Horský.

Čipovými kartami lidé v budoucnu kromě dopravy zaplatí například parkovné nebo vstupné do divadel. „Chceme se však vyvarovat chyb spojených s pražskou Open card. Proto Kordis musí důkladně připravit výběrové řízení," řekl náměstek brněnského primátora Robert Kotzian. Půjčku ještě musí schválit zastupitelé, Kordis získá od města skoro čtyřicet milionů korun. „Stejnou částkou přispěje i Jihomoravský kraj. Peníze se nám vrátí z už přislíbených dotací. Kordis je nyní potřebuje k tomu, aby projekt co nejdříve rozjel," podotkl Kotzian.

Předseda představenstva Kordisu Aleš Jakubec rozhodnutí radních vítá. „Jsme připravení okamžitě poté, co budeme mít peníze, výběrové řízení vypsat. Ještě ale záleží na hlasování brněnských zastupitelů. Věřím, že půjčku odsouhlasí. Systém chceme zavést nejpozději příští rok," sdělil Jakubec. Lidem z jihu Moravy se plány kraje a Brna líbí. „Určitě bude jednodušší, když si tramvajenku zaplatím pomocí převodu na účet z práce nebo z domu. Jenže už o tomto systému slyším několik let a stále se nic nepohnulo. Jsem zvědavá, jestli se teď něco změní," řekla například Marie Franková z Brna. Karta má i své odpůrce. „Je to vyhazování peněz. Dodnes jsme ji nepotřebovali," myslí si třeba Marek Vlk.